Ένα τρόφιμο που βοηθά την υγεία και την ομορφιά, όχι μόνο με την κατανάλωσή τους αλλά και με την εξωτερική του χρήση. Το γιαούρτι θεωρείται ένα φυσικό καλλυντικό με αντιγηραντική δράση, καθώς το γαλακτικό οξύ συσφίγγει την επιδερμίδα, ενώ τα προβιοτικά που διαθέτει έχουν αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική δράση. Πέρα, όμως, από την υγεία της επιδερμίδας, το γιαούρτι αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για το σύνολο του οργανισμού.

Τα… καλά μικρόβια που βοηθούν τον οργανισμό

Τα γνωστά σε όλους προβιοτικά που ωφελούν την υγεία, δεν είναι τίποτα άλλο μικροοργανισμούς, δηλαδή «καλά μικρόβια». Το γιαούρτι περιέχει πολλούς τέτοιους μικροοργανισμούς, οι οποίοι βοηθούν στην διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας, που μπορεί να προκύψει από τη λήψη αντιβίωσης (οι ουσίες της αντιβίωσης καταστρέφουν αδιακρίτως τόσο τα κακά όσο και τα καλά βακτήρια του βλεννογόνου) και ενδέχεται να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, δυσπεψία και ναυτία. Η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση είναι γιαούρτι πρόβειο ή αγελάδος, θα πρέπει, όμως, να συμβουλευτείτε τον γιατρό μας για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει ανάμεσα στην λήψη του φαρμάκου και την κατανάλωση του γιαουρτιού γιατί ορισμένες ουσίες (π.χ. οι τετρακυκλίνες) δεν απορροφώνται από τον οργανισμό όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό με γιαούρτι.

Όμως, τα καλά μικρόβια που υπάρχουν στο γιαούρτι δεν είναι απαραίτητα μόνο κατά τη λήψη αντιβίωσης, αλλά και για την αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών από τον οργανισμό μας. Το γιαούρτι βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας στην μικροβιακή χλωρίδα του εντερικού βλεννογόνου και αποτρέπει την εμφάνιση δυσάρεστων πεπτικών ενοχλήσεων, καταστρέφοντας την ανάπτυξη των επιβλαβών μικροβίων. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τις λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος. Ιδανική επιλογή είναι το γνήσιο παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα, επειδή έχει πυτιά που περιέχει τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς ζύμωσης (τους γαλακτοβάκιλους).

Στηρίζει την καλή υγεία, μειώνει τους κινδύνους

Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του γιαουρτιού, όπως το ασβέστιο, το φώσφορο, το κάλιο, η βιταμίνη Α και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών και στη διατήρηση γερών οστών, ενώ η συστηματική κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την μακροζωία. Επιπλέον, το επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension δημοσίευσε μία μελέτη η οποία συνδέει την αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού με τον μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου στους πάσχοντες από υπέρταση. Συγκεκριμένα, οι μελέτες δείχνουν ότι η συχνή πρόσληψή του (πέντε φορές την εβδομάδα) σχετίζεται με μείωση κατά 20% του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης σε γυναίκες, ενώ στο πλαίσιο μιας γενικότερα προσεγμένης διατροφής ο κίνδυνος αυτός μειώνεται κατά 31%.