Συνήθως το βλέπουμε στα hot dog, καμιά φορά πάνω σε κάποιο γκουρμέ πιάτο. Όμως, το ξινολάχανο μόλις απέκτησε επίσημα τη θέση του στη λίστα με τα πιο ευεργετικά τρόφιμα για την υγεία του εντέρου. Η επιστήμη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Applied and Environmental Microbiology, είναι ξεκάθαρη. Αν δεν το εντάξετε στη διατροφή σας, ίσως να χάνετε έναν από τους πιο φυσικούς συμμάχους του πεπτικού σας συστήματος.
H νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που υποψιάζονταν πολλοί υποστηρικτές των ζυμωμένων τροφίμων. Το ξινολάχανο, εκτός από νόστιμο, είναι θρεπτικότατο και ιδιαίτερα ωφέλιμο για το πεπτικό σας σύστημα.
Οι ερευνητές Maria Marco, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Τεχνολογίας, και η Lei Wei, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ίδιο εργαστήριο, μελέτησαν τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ζύμωσης του λάχανου. Συγκεκριμένα, συνέκριναν τις επιδράσεις του ωμού λάχανου, του ξινολάχανου και της άλμης που προκύπτει από τη διαδικασία της ζύμωσης, ώστε να δουν ποιο μπορεί να προστατεύσει καλύτερα τα κύτταρα του εντερικού επιθηλίου από φλεγμονώδεις βλάβες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο το ξινολάχανο βοήθησε στη στήριξη της υγιούς λειτουργίας των κυττάρων του εντερικού επιθηλίου. Ούτε το ωμό λάχανο, ούτε η άλμη είχαν την ίδια προστατευτική δράση. Μάλιστα, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο ξινολάχανο που αγοράστηκε από το εμπόριο και σε αυτό που παρασκευάστηκε στο εργαστήριο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι μπορείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη είτε το φτιάχνετε σπίτι είτε το αγοράζετε έτοιμο.
«Ορισμένοι από τους μεταβολίτες που βρίσκουμε στο ξινολάχανο είναι παρόμοιοι με αυτούς που παράγει το μικροβίωμα του εντέρου», εξηγεί η Marco και συνεχίζει: «Αυτό ενισχύει την πεποίθησή μας ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα συστατικά και τη σωστή λειτουργία του εντέρου».
Γιατί είναι τόσο ωφέλιμο;
Η διαδικασία της ζύμωσης μεταμορφώνει ριζικά το λάχανο, ενισχύοντας τη θρεπτική του αξία. Κατά τη διάρκειά της, παράγονται ουσίες όπως γαλακτικό οξύ, αμινοξέα και φυτοχημικές ενώσεις που έχουν ευεργετική επίδραση στο έντερο.
Οι ερευνητές εντόπισαν εκατοντάδες διαφορετικούς μεταβολίτες, χημικές ενώσεις που προκύπτουν από τον μεταβολισμό, οι οποίοι φαίνεται να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του εντέρου σε περιόδους στρες ή διαταραχής. «Αν βάλουμε περισσότερα τέτοια τρόφιμα στη διατροφή μας, μαζί με φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, μπορεί να ενισχύσουμε σημαντικά την πέψη μας και να προστατευτούμε από φλεγμονές μακροπρόθεσμα», αναφέρει η Marco.
Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι η διεξαγωγή κλινικών μελετών σε ανθρώπους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ευεργετικά αποτελέσματα του ξινολάχανου επιβεβαιώνονται και στο πλαίσιο της καθημερινής διατροφής, πέρα από το εργαστηριακό περιβάλλον. Μέχρι τότε, όμως, έχετε έναν πολύ καλό λόγο να του δώσετε μια ευκαιρία και ίσως τελικά αναδειχθεί ο πιο αναπάντεχος «σύμμαχος» της υγείας του πεπτικού σας.
Διαβάστε επίσης
Πεπτικά προβλήματα: Έξι top tips για να τα ξεπεράσουμε φυσικά
Έντερο: Τι να τρώτε για να λειτουργεί σωστά – Πέντε τροφές που «απαγορεύονται»
Έντερο: Έξι σημάδια που «φωνάζουν» ότι υπάρχει πρόβλημα – Tι να κάνετε