Σύμφωνα με την δρ. Faith Coleman, απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικό, το ανθρώπινο σώμα διαθέτει περίπου 350 αρθρώσεις. Αυτές οι «αόρατες» ενώσεις συχνά μένουν στο παρασκήνιο, παρά το γεγονός ότι αποτελούν ένα πολύτιμο στοιχείο του σώματος, υπεύθυνο για την κίνηση και τη στήριξη. Οι υγιείς αρθρώσεις μας επιτρέπουν να κινούμαστε, να σηκώνουμε αντικείμενα και να εκτελούμε καθημερινές δραστηριότητες. Παράλληλα, βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας και την αποφυγή κραδασμών.
Τι χρειάζεται, όμως, για να τις διατηρήσουμε υγιείς;
Η διατροφή κατέχει ξεχωριστό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων. Η υψηλή πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων και κολλαγόνου είναι αναγκαία, σύμφωνα με την ειδικό, η οποία προτείνει 10 τρόφιμα που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να διασφαλίσετε υγιείς αρθρώσεις:
1. Γλυκές πιπεριές
Οι κόκκινες, κίτρινες, πράσινες και πορτοκαλί πιπεριές είναι κορυφαίες πηγές βιταμίνης C, η οποία συμβάλλει στην τόνωση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου, ενός στοιχείου απαραίτητου για τον χόνδρο των αρθρώσεων. Επηρεάζει, επίσης, το μικροβίωμα του εντέρου, μειώνοντας τη φλεγμονή, κάτι εξαιρετικά σημαντικό εάν αντιμετωπίζετε μια φλεγμονώδη πάθηση, όπως η αρθρίτιδα. Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή κολλαγόνου και να οδηγήσει σε πόνο στις αρθρώσεις.
2. Σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν σουλφοραφάνη, μια ουσία που εμποδίζει τη φλεγμονή και καθυστερεί τη βλάβη του χόνδρου που προκαλείται από την οστεοαρθρίτιδα. Σουλφοραφάνη περιέχουν λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το μποκ τσόι. Παράλληλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ασβέστιο και φυτικές ίνες, συστατικά εξίσου απαραίτητα για την υγεία των αρθρώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μαγείρεμα μειώνει τη σουλφοραφάνη, επομένως είναι καλύτερο να καταναλώνετε τα λαχανικά ωμά.
3. Λιπαρά ψάρια
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών είναι ευεργετικά, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε πόνο στις αρθρώσεις εξαιτίας μιας φλεγμονώδους πάθησης, όπως η αρθρίτιδα. Μερικά από τα καλύτερα λιπαρά ψάρια είναι οι σαρδέλες, οι αντζούγιες, η πέστροφα, ο λευκός τόνος, o σολομός και το σκουμπρί, με την ειδικό να επισημαίνει ότι τα τρία τελευταία πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς συχνά περιέχουν σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου.
4. Μικροφύκη
Αν δεν τρώτε ψάρια, μπορείτε να διασφαλίσετε τις απαραίτητες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τα μικροφύκη. Η σπιρουλίνα, που συχνά εμπεριέχεται σε ροφήματα και τρόφιμα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, ενώ έχει συνδεθεί με πλήθος άλλων πλεονεκτημάτων για την υγεία. Αρκεί να αναφερθεί ότι η NASA τη χρησιμοποιεί ως συμπλήρωμα για να βοηθήσει τους αστροναύτες να παραμείνουν υγιείς στο διάστημα.
5. Κεράσια
Τόσο το φρούτο, όσο και ο χυμός του έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις συγκεντρώσεις ουρικού οξέος στο σώμα, περιορίζοντας κατ’ επέκταση τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.
6. Σπόροι chia
Περιέχουν αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορούν, ακόμη, να βοηθήσουν στην πρόληψη της αρθρίτιδας, ενώ ορισμένα ερευνητικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι αυξάνουν την οστική πυκνότητα. Χρειάζονται, ωστόσο, περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.
7. Μούρα
Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση, ανακουφίζοντας από παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Πλουσιότερα σε φλαβονοειδή είναι τα βατόμουρα, τα σμέουρα, οι φράουλες και τα ρόδια.
8. Ανανάς
Ο ανανάς περιέχει το ένζυμο βρομελίνη, το οποίο μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, προστατεύοντας τον χόνδρο γύρω από τις αρθρώσεις.
9. Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια περιέχουν κερκετίνη, η οποία συνδέεται με μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φθοράς των αρθρώσεων από την αρθρίτιδα. Άλλες τροφές που περιέχουν κερκετίνη είναι τα εσπεριδοειδή, η κάππαρη, το λάχανο, τα μήλα και τα βατόμουρα.
10. Ξηροί καρποί και σπόροι
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να αποτελέσουν καλές πηγές πρωτεΐνης, αντιοξειδωτικών και μετάλλων. Ορισμένοι περιέχουν επίσης α-λινολεϊκό οξύ, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ με αντιφλεγμονώδη δράση. Μερικές καλές επιλογές είναι τα καρύδια, τα αμύγδαλα και οι λιναρόσποροι. Προσπαθήστε να αποφύγετε επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Μια επιπλέον συμβουλή: Μην παραλείπετε την άσκηση
Πέρα από τις τροφές – συμμάχους, η δρ. Coleman θυμίζει τη σημασία του να παραμένετε σωματικά δραστήριοι, για να προλάβετε ή να επιβραδύνετε την εμφάνιση διαταραχών στις αρθρώσεις. Η άσκηση διατηρεί ευέλικτες τις αρθρώσεις και ενδυναμώνει τους μυς γύρω από αυτές, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών. Παράλληλα, σας βοηθά να διατηρείτε ένα ισορροπημένο βάρος, το οποίο μειώνει την καταπόνηση των αρθρώσεων.
Διαβάστε επίσης
Αρθρώσεις: Γιατί πονούν στην εμμηνόπαυση – Χρήσιμες συμβουλές που ανακουφίζουν
«Σπάτε» τα δάκτυλά σας; Πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η συνήθεια για την πρόκληση αρθρίτιδας
Η φλεγμονώδης νόσος που απειλεί τις αρθρώσεις, αλλά και τη μνήμη