Ο Joseph Everett, λάτρης της γυμναστικής, αποφάσισε να δοκιμάσει μια αντισυμβατική δίαιτα: Κατανάλωσε 1.000 αυγά σε ένα μήνα! Στόχος του ήταν να δει αν μια τέτοια ποσότητα αυγών θα μπορούσε να τον βοηθήσει να αποκτήσει τη μυική μάζα που επιθυμούσε.
Στο bodybuilding, η άποψη ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυγών μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξη και τη δύναμη των μυών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Σε βίντεο που ανήρτησε στο YouTube και μετρά πάνω από 782.000 προβολές, ο Everett κατέγραψε λεπτομερώς το πείραμά του, συνδυάζοντας μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες με μια έντονη ρουτίνα άρσης βαρών.
Για να πετύχει τον στόχο του, ο Everett κατανάλωνε περίπου 30 αυγά την ημέρα σε διάφορες μορφές, όπως ομελέτες με ασπράδι αυγού, πρωτεϊνικά smoothies, ακόμη και ωμά αυγά ανακατεμένα με ρύζι για δείπνο. Εκτός από αυγά, τα γεύματά του περιλάμβαναν τροφές όπως ρύζι, μοσχαρίσιο κρέας, γιαούρτι, φρούτα, μέλι και, περιστασιακά, μπάρες πρωτεΐνης. Έτσι, η ημερήσια θερμιδική του πρόσληψη εκτιμάται ότι ανερχόταν σε περίπου 3.300-3.700 θερμίδες – αριθμοί πολύ υψηλότεροι από το συνιστώμενο για τους άνδρες όριο των 2.500 θερμίδων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αυγά αναγνωρίζονται ευρέως ως ένα εξαιρετικά ωφέλιμο τρόφιμο, καθώς είναι πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βασικές βιταμίνες και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο. Καταναλώνοντας, λοιπόν, 30 αυγά την ημέρα, ο Everett λάμβανε περίπου 190γρ. πρωτεΐνης, άφθονες ποσότητες βιταμίνης Α και περισσότερο από το 100% των ημερήσιων αναγκών του σε βιταμίνη D.
Ωστόσο, αυτές οι διατροφικές επιλογές ενέχουν πιθανούς κινδύνους. Η κατανάλωση τόσων πολλών αυγών ισοδυναμεί με κατανάλωση 2.100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης χοληστερόλης και 45γρ. κορεσμένων λιπαρών, ποσότητας πολύ μεγαλύτερης από την οδηγία του NHS για 30γρ. ημερησίως για τους άνδρες.
Η «μεταμόρφωση»
Για να μετρήσει τα αποτελέσματα του πειράματός του, ο Everett παρακολούθησε διάφορους βασικούς δείκτες υγείας, όπως το βάρος, η μυϊκή δύναμη και τα αποτελέσματα των αιματολογικών του εξετάσεων.
Μέχρι το τέλος του μήνα, το σώμα του είχε υποστεί δραματική μεταμόρφωση:
- Πήρε 6 κιλά σε μύες, αυξάνοντας το βάρος του από 78 σε 84 κιλά.
- Η δύναμή του βελτιώθηκε σημαντικά, κάτι που αποτυπώθηκε στο επιπλέον βάρος των 20 κιλών που σήκωνε στην προπόνησή του.
- Παρατήρησε μια αξιοσημείωτη ώθηση στα επίπεδα ενέργειας και τη συγκέντρωσή του.
Παράλληλα, οι εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν απροσδόκητα αποτελέσματα: Παρά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χοληστερόλης, τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης του Everett παρέμειναν σταθερά, ενώ η «καλή» χοληστερόλη του αυξήθηκε. Επιπλέον, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, μειώθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει πιθανό καρδιαγγειακό όφελος.
Απροσδόκητες παρενέργειες
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, ο Everett ανέφερε ότι αισθανόταν πιο ενεργητικός, δραστήριος και συγκεντρωμένος. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήρθε γύρω στην 20η ημέρα, όταν άρχισε να καταναλώνει αποκλειστικά ωμά αυγά. Αντιμετώπισε πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών στομαχικών κραμπών και δυσκοιλιότητας. Αφού ερεύνησε το πρόβλημα, ανακάλυψε ότι τα ωμά αυγά περιέχουν αναστολείς της θρυψίνης, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την πέψη. Τα συμπτώματά του υποχώρησαν αμέσως μόλις επέστρεψε στην κατανάλωση μαγειρεμένων αυγών.
Η συζήτηση γύρω από την κατανάλωση αυγών έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών. Παλαιότερα, οι ειδικοί συνιστούσαν τον περιορισμό της πρόσληψής τους, λόγω ανησυχιών για τη χοληστερόλη. Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών -περίπου ένα την ημέρα- δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όταν συνδυάζεται με μια ισορροπημένη διατροφή.
Οι ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν τώρα να εστιάζουμε στον τρόπο παρασκευής των αυγών αντί να περιορίζουμε την πρόσληψη. Τα βραστά ή ποσέ αυγά, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο υγιεινά από τα τηγανητά αυγά που μαγειρεύονται σε βούτυρο ή λάδι.
Το πείραμα του Everett αναδεικνύει τα πιθανά οφέλη μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες για την οικοδόμηση μυών, ενώ παράλληλα αμφισβητεί τις ξεπερασμένες πεποιθήσεις σχετικά με τη χοληστερόλη. Τα αποτελέσματά του υποδηλώνουν ότι τα αυγά μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο μέρος μιας υγιεινής διατροφής, πάντοτε όμως υπό το πρίσμα ότι το μέτρο και η ποικιλία παραμένουν το κλειδί για μακροπρόθεσμη υγεία.
Τα αυγά δεν συνιστούν κίνδυνο για την καρδιά – Τρία τρόφιμα που την απειλούν περισσότερο
Πρωινό: Πείτε «όχι» στα αυγά και μειώστε αυτόν τον κίνδυνο για την υγεία – Τι να προτιμήσετε
Ανακαλύψτε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα αυγά