Τα συμπληρώματα υγείας ή (διατροφής) εντάσσονται όλο και περισσότερο στη δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα, με πολλούς ανθρώπους να στρέφονται σε αυτά με την ελπίδα ενίσχυσης της συνολικής υγείας τους αλλά και μείωσης του κινδύνου ασθενειών όπως ο καρκίνος. Είναι εξαιρετική η ιδέα ότι ένα χάπι ή σκόνη θα αποτρέψουν μια σοβαρή ασθένεια, μπορεί όμως κάτι τόσο απλό να αναμετρηθεί με μια ασθένεια που προκαλεί βλάβη σε κάθε κύτταρό μας;
Ως σύμβουλος ογκολόγος και ερευνητής του καρκίνου, ο Justin Stebbing, καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, αναφέρει στο The Conversation ότι «η σχέση μεταξύ των συμπληρωμάτων διατροφής και του κινδύνου καρκίνου είναι συχνά παρεξηγημένη και πολύ πιο πολύπλοκη από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται».
Οι επιστημονικές απόψεις διίστανται
Τα συμπληρώματα διατροφής κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων, βοτάνων και άλλων ουσιών – και πρόκειται για μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων. Συχνά αυτή η αντικαρκινική φήμη τροφοδοτείται από κόλπα μάρκετινγκ και ανεπίσημα στοιχεία από φίλους, μέλη της οικογένειας και γκουρού ευεξίας διασημοτήτων που διαφημίζουν ορισμένα από αυτά. Επιπρόσθετα, τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων είναι μικτά και συχνά ασαφή.
Μικρότερες μελέτες έχουν αποδείξει πιθανά οφέλη μερικών συμπληρωμάτων στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά οι μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές – που θεωρούνται το χρυσό πρότυπο στην ιατρική έρευνα – συχνά δεν έχουν καταφέρει να δείξουν σημαντικά οφέλη από τη χρήση συμπληρωμάτων στην πρόληψη του καρκίνου. Στην πραγματικότητα, μια ομάδα μελετών έχουν συμπεράνει ακόμη και πιθανές βλάβες από ορισμένα συμπληρώματα.
Για παράδειγμα, η δοκιμή πρόληψης του καρκίνου με σελήνιο και βιταμίνη Ε εξέτασε κατά πόσον τα συμπληρώματα αυτά θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Αντίθετα με τις προσδοκίες, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, ιδίως σε υγιείς, νέους άνδρες.
Ομοίως, μελέτες σχετικά με τα συμπληρώματα β-καροτίνης έδειξαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε καπνιστές.
Το μπλε του μεθυλενίου
Η συνθετική χρωστική ουσία μπλε του μεθυλενίου έχει προσελκύσει την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη χρήση της ως συμπλήρωμα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Παρόλο που το μπλε του μεθυλενίου έχει νόμιμες ιατρικές χρήσεις – και έχει δείξει κάποιες υποσχέσεις σε ορισμένους τομείς της έρευνας για τον καρκίνο – η ιατρική εφαρμογή του σε πολλές έρευνες, τίθεται υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Αντί να στοιβάζουμε αμέτρητα κουτιά συμπληρωμάτων διατροφής στα ντουλάπια μας, μπορούμε να καταναλώνουμε φρούτα λαχανικά, να αθλούμαστε και να επικοινωνούμε με τον γιατρό μας, συστήνει ο ειδικός.
Οι 6 καρκίνοι με τη χειρότερη πρόγνωση – Ένας χρόνος το προσδόκιμο επιβίωσης για το 58% των ασθενών
Καρκίνος: Οι δύο παράγοντες που προστατεύουν από τη νόσο – Δεν έχουν σχέση με το πόσο ζυγίζετε
Διαγνώστηκε με καρκίνο στα 25 του – Το ενοχλητικό σύμπτωμα που τελικά τον οδήγησε στον γιατρό