Η θέα ενός ανθρώπου που έχει φτάσει ή ακόμη και ξεπεράσει τα 100 έτη ζωής και εξακολουθεί να είναι ακμαίος οδηγεί μοιραία σε ένα και μοναδικό ερώτημα: Πώς τα καταφέρνει; Ποιο είναι το μυστικό του; Πολλοί ίσως σκεφτούν ότι «έχει καλά γονίδια». Πράγματι, αυτό μπορεί να παίξει ρόλο, δεν είναι όμως απαραίτητο. Το μυστικό ενός αιωνόβιου μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ πιο απλό, όπως για παράδειγμα μια διατροφική συνήθεια. Μια πρόσφατη ανάλυση στις συνήθειες διατροφής των υπεραιωνόβιων ανθρώπων, που δημοσιεύεται στο The Lancet Public Health, αποκάλυψε ένα κοινό μυστικό: Τρώνε ένα ελαφρύ βραδινό, σχετικά νωρίς.

Σύμφωνα με τον δρ. Valter Longo, ερευνητή βιολογίας και γήρανσης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, οι αιωνόβιοι έχουν την τάση να αποφεύγουν τα μεγάλα και βαριά βραδινά γεύματα. Όπως εξηγεί, η κατανάλωση του δείπνου τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.

Γιατί έχει σημασία η ώρα και η ποσότητα του βραδινού

Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων αργά το βράδυ μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού, οδηγώντας πιθανώς σε προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, διευκρινίζει ο δρ. Longo. Επιπλέον, η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται με την κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, διαταράσσοντας τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή το «βιολογικό ρολόι» του σώματος, που ρυθμίζει τις καθημερινές λειτουργίες.

Σύμφωνα με τον ειδικό, θα έπρεπε ιδανικά να μεσολαβεί ένα διάστημα τουλάχιστον 12 ωρών ανάμεσα στο τελευταίο γεύμα της ημέρας και το πρωινό της επομένης, καθώς αυτό επιτρέπει στο σώμα να ολοκληρώσει τη διαδικασία της πέψης και να μεταβολίσει αποτελεσματικά τις θερμίδες που καταναλώθηκαν.

Οι διατροφικές συνήθειες της μακροζωίας

Πέρα από ένα ελαφρύ δείπνο που καταναλώνεται νωρίς, οι αιωνόβιοι ακολουθούν επίσης μια διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα, όπως όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, ξηροί καρποί και ελαιόλαδο. Αυτή η διατροφή, γνωστή και ως η «δίαιτα της μακροζωίας», περιλαμβάνει ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, τροφές υψηλής θερμιδικής πυκνότητας και χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά.

Τα ερευνητικά στοιχεία υποστηρίζουν, επιπλέον, ότι η διαλείπουσα νηστεία, δηλαδή η περιοδική αποχή από την κατανάλωση τροφής για ορισμένες ώρες ή ημέρες, μπορεί να συμβάλλει στη μακροζωία. Αυτή η πρακτική ενεργοποιεί τη διαδικασία της αυτοφαγίας, κατά την οποία τα κύτταρα του οργανισμού διασπούν και ανακυκλώνουν τα κατεστραμμένα ή παλιά τμήματά τους, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της γήρανσης.

Ο δρ. Longo διευκρινίζει πως εάν κάποιος κοιμάται ποιοτικά και έχει φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, τότε μια μεγαλύτερη μερίδα στο βραδινό μπορεί να μην είναι πρόβλημα. Ωστόσο, για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες ύπνου ή προβλήματα υγείας, η κατανάλωση του μεγαλύτερου γεύματος νωρίτερα μέσα στην ημέρα, σε συνδυασμό με ένα ελαφρύ βραδινό, φαίνεται να αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Η προσπάθεια των επιστημόνων να ανακαλύψουν τα μυστικά της μακροζωίας δεν σταματά. Είναι ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως κατά 4,5 χρόνια έως το 2050, χάρη στις βελτιώσεις στη δημόσια υγεία και τη μείωση παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο αυξημένος ΔΜΣ. Μελέτες όπως αυτή υποδεικνύουν ότι η σωστή κατανομή των γευμάτων μέσα στην ημέρα και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης, θρεπτικής διατροφής μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και τη μακροζωία.

Διαβάστε επίσης

Πεινάτε πριν κοιμηθείτε; Τι να κάνετε για το νυχτερινό τσιμπολόγημα – Ποιες τροφές να προτιμήσετε

Βραδινό τσιμπολόγημα: Πόσο πειράζει που πέφτουμε για ύπνο αμέσως μετά

Τι θα φάτε για βράδυ; Από την απάντησή σας εξαρτάται η υγεία της καρδιάς σας