Για όσους θέλουν να υποστηρίξουν την υγεία τους ή να καλύψουν διατροφικά κενά, τα συμπληρώματα διατροφής είναι πλέον μια διαδεδομένη επιλογή. Είναι εύκολα διαθέσιμα και παρουσιάζονται ως ένας τρόπος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τη βελτίωση της εμφάνισης ή την επίτευξη καλύτερης φυσικής κατάστασης. Όμως, η λήψη τους χρειάζεται προσοχή, μιας και δεν είναι πάντα απαραίτητα και μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως τονίζει η Αμερικανίδα διαιτολόγος Nichole Andrews, διατροφολόγος με ειδίκευση στη διατροφή ασθενών με καρκίνο.

Με βάση την εμπειρία της και τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, η Andrews προειδοποιεί ότι τα συμπληρώματα, όταν καταναλώνονται χωρίς μέτρο ή χωρίς τη συμβουλή ειδικού, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, από πεπτικές διαταραχές μέχρι αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Πότε τα συμπληρώματα γίνονται επικίνδυνα
Τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν θρεπτικά συστατικά σε συγκεντρώσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που βρίσκονται στα τρόφιμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες στον οργανισμό, επηρεάζοντας τη φυσική απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και τη λειτουργία ζωτικών οργάνων, όπως το ήπαρ και τα νεφρά.

Η Andrews εξηγεί ότι ενώ πολλά συμπληρώματα υπόσχονται βελτίωση της υγείας, συχνά δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους. Ταυτόχρονα, πολλά από αυτά δεν υπόκεινται στις ίδιες αυστηρές ρυθμιστικές διαδικασίες που ισχύουν για τα φάρμακα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μην περιέχουν όσα διαφημίζουν ή να έχουν μη καταγεγραμμένες παρενέργειες.

Σύμφωνα με την διαιτολόγο τα συμπληρώματα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα είναι τα ακόλουθα:
Μηλόξυδο σε κάψουλες: Οι κάψουλες μηλόξυδου είναι γνωστές για την απώλεια βάρους, την καλύτερη πέψη ή τον έλεγχο της πίεσης, αλλά η Andrews τονίζει ότι η υπερβολική λήψη τους μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο πεπτικό σύστημα και φθορά στο σμάλτο των δοντιών λόγω της υψηλής οξύτητάς τους. Επιπλέον, τα οφέλη τους δεν έχουν αποδειχθεί επαρκώς.

Αντί να βασίζεστε αποκλειστικά σε κάψουλες, μπορείτε να δοκιμάσετε φυσικές επιλογές που υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, όπως τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (kimchi, sauerkraut) ή νερό με λεμόνι. Αυτές οι επιλογές μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στη διατροφή σας, χαρίζοντας φυσικά οφέλη.

Συμπληρώματα κολλαγόνου: Το κολλαγόνο είναι σημαντικό για την υγεία του δέρματος και των αρθρώσεων, και το σώμα μας μπορεί να παράγει φυσικά την απαραίτητη ποσότητα μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Η υπερβολική λήψη κολλαγόνου από συμπληρώματα μπορεί, όμως, να επηρεάσει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών.

Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές όπως κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, εσπεριδοειδή και μούρα, οι οποίες υποστηρίζουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα, φροντίστε να τα προσθέσετε προσεκτικά στο πρόγραμμά σας και πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Βιοτίνη (Βιταμίνη B7): Η βιοτίνη συχνά παρουσιάζεται ως ιδανική για την ενίσχυση μαλλιών και νυχιών, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή της μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων χωρίς να προσφέρει ουσιαστικά οφέλη.

Προτιμήστε τροφές όπως αυγά, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και πράσινα λαχανικά για φυσική πρόσληψη βιοτίνης. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα, καλό είναι να το κάνετε με προσοχή και να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία πριν τη χρήση.

Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τις επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές του ιδιότητες, αλλά η υπερβολική χρήση του σε συμπληρώματα μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος. Προσθέστε τον κουρκουμά στα γεύματά σας, όπως σε κάρυ ή smoothies, και συνδυάστε τον με υγιεινά λιπαρά για καλύτερη απορρόφηση.

Βιταμίνη C: Αν και απαραίτητη για την υγεία, η βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις (πάνω από 200% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης) μπορεί να προκαλέσει νεφρολιθίαση και πεπτικά προβλήματα. Αντί να καταφεύγετε σε συμπληρώματα, προτιμήστε να παίρνετε βιταμίνη C από τροφές, όπως πορτοκάλια, φράουλες, πιπεριές και μπρόκολο, που προσφέρουν φυσικά όλα τα οφέλη της.

Η Andrews επισημαίνει ότι υπερβολικές δόσεις αντιοξειδωτικών, όπως οι βιταμίνες C και E, ενδέχεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Μελέτες έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις αυτών των βιταμινών σε ποντίκια αύξησαν την αιμάτωση των όγκων, διευκολύνοντας την ανάπτυξή τους. Αν και τα αποτελέσματα αυτά δεν μεταφράζονται άμεσα στους ανθρώπους, τονίζεται ότι η κατανάλωση θρεπτικών συστατικών μέσα από φυσικές τροφές είναι επαρκής και ασφαλέστερη.

Τι να κάνετε
Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να σας ωφελήσουν όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο και υπό την καθοδήγηση ειδικού. Όμως, η υπερβολική χρήση τους μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα για την υγεία σας. Για να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες, προτιμήστε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά. Και αν σκέφτεστε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα, συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο ή γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές και απαραίτητο για εσάς.

Διαβάστε επίσης

Νόσος Αλτσχάιμερ: Το φθηνό συμπλήρωμα που δυναμώνει το μυαλό των 60ρηδων μέσα σε 3 μήνες

Το πασίγνωστο συμπλήρωμα διατροφής που μειώνει «κακή» χοληστερόλη και τριγλυκερίδια – Ποιους ωφελεί περισσότερο

Βιταμίνες: Μπορούν να αποτρέψουν και να αναστρέψουν το γκριζάρισμα των μαλλιών; Ο ρόλος των συμπληρωμάτων