Πολύ συχνά υποτιμάται αυτό το λαχανικό, γεγονός παράδοξο αν σκεφτεί κανείς ότι για τον οργανισμό αποτελεί «ένεση» υγείας και θρεπτικότητας. Μοιάζει με το μαρούλι αλλά ανήκει στην οικογένεια λαχανικών Brassica, συγγενεύοντας με το μπρόκολο, τα ραπανάκια και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Το περί ου ο λόγος λάχανο, εκτός από γευστικός «βαλές» στα πιάτα πολλών γευμάτων, είναι γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα. Ακολουθούν 4 επιστημονικά εγγυημένα οφέλη του, σύμφωνα με τη Jerlyn Jones, πιστοποιημένη διαιτολόγο-διατροφολόγο.

1. Χαμηλό σε θερμίδες, «γιγάντιο» σε θρεπτικά συστατικά: Με μόλις ελάχιστες θερμίδες και 11 θρεπτικά συστατικά σε 89 γραμμάρια του, ευνοεί:

  • τη λειτουργία του μεταβολισμού, εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα ενέργειας και ένα ανθεκτικό νευρικό σύστημα, λόγω της περιεκτικότητάς του σε Βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ
  • την προστασία του οργανισμού από ποικίλες βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (μόρια), οι οποίες όταν βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα «πειράζουν» τα κύτταρα. Η προάσπιση του οργανισμού από βλάβες οφείλεται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες και θειούχες ενώσεις) καθώς και στις φυτικές ίνες
  • την προφύλαξη του οργανισμού από καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και από την απώλεια όρασης, δεδομένων των γενναίων ποσοτήτων βιταμίνης C που περιέχει. Η βιταμίνη C, επίσης, είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου και κατ’ επέκταση την καλή λειτουργία των οστών, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει έναν τύπο σιδήρου που βρίσκεται στις φυτικές τροφές(μη αιμικός σίδηρος).

2. Ελέγχει τη φλεγμονή: Μπορεί η φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού για την άμυνα σε πιθανή μόλυνση και την επιτάχυνση της επούλωσης να είναι φυσιολογική, όταν όμως είναι χρόνια, προκαλεί πληθώρα ασθενειών, στις οποίες συγκαταλέγονται καρδιακές παθήσεις, ρευματοειδής αρθρίτιδα και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Η αντιφλεγμονώδης δύναμη του κρύβεται μεταξύ άλλων στα αντιοξειδωτικά σουλφοραφάνη και καεμφερόλη. Μελέτη του 2014 απέδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών θα μπορούσε να μειώσει ορισμένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα.

3. Διευκολύνει την πέψη: Χάρη στις αδιάλυτες φυτικές του ίνες όχι μόνο είναι πολύ ευνοϊκό για την υγεία του εντέρου αλλά αυξάνει τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων του. Οι φιλικές για το πεπτικό σύστημα ίνες αποτελούν την κύρια πηγή καυσίμων καλών βακτηριών, όπως τα Bifidobacteria και οι Lactobacilli. Αυτά τα βακτήρια προστατεύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν την παραγωγή βιταμινών Κ2 και Β12.

4. Διατηρεί την καρδιά υγιή: Ευνοεί περισσότερο την καρδιά όταν έχει την ίδια απόχρωση! Οι φυσικές χρωστικές δίνουν επιπλέον θρεπτική αξία στο λάχανο, ιδίως το κόκκινο, το οποίο λόγω των πανίσχυρων ενώσεών του (ανθοκυανίνες που ανήκουν στα φλαβονοειδή), περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε μια μετά-ανάλυση 15 μελετών βρέθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη φλαβονοειδών, σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από παθήσεις της καρδιάς. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης. Το μυστικό, πέρα από τα 36 διαφορετικά είδη ανθοκυανών που περιλαμβάνει, βρίσκεται και στις υψηλές ποσότητες καλίου.

Διαβάστε επίσης:

Έχετε υπέρταση; Τι θα σας προτείνει ο γιατρός να τρώτε για να τη ρίξετε 

Το αντιφλεγμονώδες λαχανικό που ρίχνει χοληστερόλη και πίεση 

Το ταπεινό λαχανικό με την αντικαρκινική δράση που διευκολύνει την πέψη