Θα μπορούσαν, άραγε, οι δυσκολίες του συνδρόμου Down να αντιμετωπιστούν με φυσικούς τρόπους, όπως η διατροφή; Ένας από τους πιο ελπιδοφόρους τρόπους αυτής της κατηγορίας φαίνεται να είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής που έχει ήδη αποδείξει την αξία του στην υγεία μας. Μια πρόσφατη έρευνα από το Alzheimer’s Center at Temple (ACT), που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, αποκαλύπτει τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου στην εγκεφαλική υγεία, τη βελτίωση της μνήμης και της γενικής υγείας των ατόμων με σύνδρομο Down.

Τι είναι το Σύνδρομο Down;

Το Σύνδρομο Down είναι η πιο κοινή γενετικά μορφή σωματικής και πνευματικής αναπηρίας. Μιας και η ιατρική πρόοδος έχει επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής των ατόμων με το σύνδρομο από τα 40 στα 60 χρόνια, αυξάνεται επίσης και η εμφάνιση γνωστικών προβλημάτων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Στα άτομα αυτά, περίπου το 50% αρχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα μνήμης μέχρι την ηλικία των 40 ετών, γεγονός που κάνει την έρευνα για στρατηγικές πρόληψης και παρέμβασης, επιτακτική.

Η μελέτη του ACT, που επικεντρώθηκε στη χρήση ελαιόλαδου, δίνει μια ενδιαφέρουσα προοπτική. Χρησιμοποιώντας ένα πειραματικό μοντέλο ποντικών που είχαν χαρακτηριστικά παρόμοια με το σύνδρομο Down, οι ερευνητές χορήγησαν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή τους για πέντε μήνες και στη συνέχεια αξιολόγησαν τη μάθηση και τη μνήμη τους.

Τι έδειξε η έρευνα;

Τα ποντίκια που κατανάλωναν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στη μάθηση και τη χωρική μνήμη, στοιχεία βασικά για την καθημερινή ζωή. Σύμφωνα με τον Δρ. Domenico Praticò, κύριο συγγραφέα της μελέτης και καθηγητή Νευροεπιστημών στο Lewis Katz School of Medicine at Temple University, «η χορήγηση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου σε αυτά τα άτομα έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε ελλείμματα μνήμης και λειτουργίας συνάψεων».

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ποντίκια που έλαβαν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρουσίασαν επίσης βελτίωση στη λειτουργία των συνάψεων, καθώς και μειωμένα επίπεδα φλεγμονωδών βιοδεικτών στον εγκέφαλο. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, η οποία συνδέεται με την επιδείνωση των γνωστικών λειτουργιών.

Αυτή η έρευνα τονίζει τη σημασία της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει ήδη συσχετιστεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα θεμέλια αυτής της διατροφής και υπάρχουν προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι προστατεύει από καρδιοπάθειες, διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Ο Δρ. Praticò σημείωσε: «Τα ευρήματα της έρευνάς μας προσφέρουν πρόσθετη υποστήριξη για τις δυνητικές θεραπευτικές επιδράσεις του ελαιόλαδου σε άτομα με σύνδρομο Down». Η έρευνα του ACT χαρίζει ελπίδα για νέες θεραπευτικές στρατηγικές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή των ατόμων αυτών, καθώς η προσθήκη ελαιόλαδου στη διατροφή μπορεί να είναι ένας φυσικός και προσιτός τρόπος να υποστηρίξουν τα συγκεκριμένα άτομα την υγεία του εγκεφάλου τους και να καθυστερήσουν την έκπτωση της μνήμης.

Διαβάστε επίσης:

Το ελιξίριο ομορφιάς που κάνει θαύματα σε δέρμα και υγεία – Ανακαλύψτε τη νέα τάση του πόσιμου ελαιόλαδου

Ελιές Καλαμών: Ο «θησαυρός» για τη μείωση της χοληστερόλης

Ελιές: Να ποιες έχουν το λιγότερο αλάτι