Το πέρασμα του χρόνου ισοδυναμεί με φθορά. Φθορά εξωτερική, που αποτυπώνεται στο δέρμα και την εμφάνισή μας, αλλά και εσωτερική, που σχετίζεται με τη λειτουργία του οργανισμού. Η φθορά αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Μπορούμε, όμως, να την ανατρέψουμε σε κάποιο βαθμό, μέσα από τις κατάλληλες επιλογές στον τρόπο ζωής μας. Και οι επιλογές αυτές είναι καθοριστικές όταν πρόκειται για μέρη του οργανισμού όπως ο εγκέφαλος, η ορθή λειτουργία του οποίου είναι κομβική για τη μακροζωία και την καλή ποιότητα ζωής.

Σε αυτή την προσπάθεια διατήρησης της εγκεφαλικής μας λειτουργίας, λοιπόν, φαίνεται πως έχουμε έναν ισχυρό σύμμαχο: Η δίαιτα MIND φαίνεται όχι μόνο να διατηρεί ακμαία τη μνήμη, αλλά τείνει επιπλέον να την ενδυναμώνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Cincinnati, τα υπό μελέτη άτομα που ακολουθούσαν πιο πιστά τη δίαιτα MIND παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης με την πάροδο του χρόνου.

Τι είναι το διατροφικό πλάνο MIND;

Η διατροφή MIND είναι, ουσιαστικά, το αποτέλεσμα που προκύπτει από τον συνδυασμό της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH, η οποία επικεντρώνεται στην υγεία της καρδιάς.

Περιέχει:

  • πολλά λαχανικά, ειδικά τα φυλλώδη (σπανάκι, λάχανο, λαχανάκια),
  • δημητριακά ολικής αλέσεως
  • ελαιόλαδο
  • ξηρούς καρπούς
  • φασόλια
  • πουλερικά
  • μία ή περισσότερες μερίδες ψαριού την εβδομάδα
  • μούρα

Για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 14.000 ανθρώπων με μέση ηλικία τα 64 έτη. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια διατροφής, ενώ οι ερευνητές μέτρησαν τις γνωστικές τους ικανότητες για μια περίοδο 10 ετών.

Τα αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα: Όσοι τηρούσαν περισσότερο τη δίαιτα MIND αντιμετώπιζαν 4% χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

Εντούτοις, όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο του φύλου σε αυτή την ομάδα, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες συσχετίστηκαν με μείωση 6% του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης, ενώ οι άνδρες φάνηκε να έχουν μικρότερο όφελος. Η «τελετουργική» υιοθέτηση της MIND συνδέθηκε επίσης με βραδύτερη γνωστική έκπτωση.

Ένας εκ των ερευνητών σημείωσε ότι, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν πλήρως οι διαφορές στον αντίκτυπο μεταξύ φύλου, τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά. «Είναι συναρπαστικό να σκεφτεί κανείς ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν, μέσω τέτοιων, απλών αλλαγών στον τρόπο ζωής τους, να μειώσουν ενδεχομένως ή έστω να καθυστερήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης γνωστικών προβλημάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ενσωμάτωση της δίαιτας MIND στην καθημερινή ζωή θα μπορούσε, επομένως, να είναι ένας απλός, αλλά ισχυρός τρόπος για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης υγείας του εγκεφάλου καθώς γερνάμε. Εστιάζοντας σε πυκνές σε θρεπτικά συστατικά τροφές, αυτή η δίαιτα προσφέρει έναν πρακτικό, νόστιμο τρόπο για την προστασία της γνωστικής λειτουργίας και την ενίσχυση της συνολικής ευεξίας.

Διαβάστε επίσης:

Έξι απροσδόκητα προειδοποιητικά σημάδια άνοιας – Μην τα αγνοήσετε 

Οι ασκήσεις που ακονίζουν το μυαλό των 70ρηδων 

Nόσος Αλτσχάιμερ: Το μυρωδικό που δυναμώνει μυαλό και μνήμη – Το έχουμε όλοι στην κουζίνα μας