Κινόα, σπόροι chia και τόσα άλλα, ασυνήθιστα σε εμάς, τρόφιμα έχουν ριχτεί στη «μάχη» της υγείας και παρουσιάζονται ως το μέλλον των υπερτροφών. Κι όμως, η επόμενη υπερτροφή – θησαυρός για την υγεία μπορεί να… «κόβει βόλτες» στην αυλή σας. Ερευνητές στο Καμερούν ανακάλυψαν αξιοσημείωτα οφέλη από μια διατροφή με βάση τις ακρίδες, υποδηλώνοντας ότι η κατανάλωση αυτών των μικροσκοπικών εντόμων θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση του ύπνου, να προάγει την υγεία των μαλλιών, ακόμη και να ενισχύσει τη λίμπιντο.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Food Science of Animal Products, διερεύνησε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης ακρίδων -και συγκεκριμένα της Ruspolia nitidula– από τρωκτικά. Αυτά τα βρώσιμα έντομα, που συναντώνται συνήθως στο Καμερούν, έδειξαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε διάφορους δείκτες υγείας σε σύγκριση με πιο παραδοσιακές δίαιτες.

Καθώς η παγκόσμια ανησυχία για την επισιτιστική ασφάλεια αυξάνεται και η αναζήτηση βιώσιμων, υψηλής διατροφικής αξίας εναλλακτικών λύσεων εντείνεται, τα έντομα έχουν αναδειχθεί ως μια βιώσιμη λύση. Γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, καθώς και για το ελάχιστο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, τα έντομα έχουν από καιρό αναδειχθεί ως το μέλλον της διατροφής. Η νέα μελέτη, ωστόσο, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Dschang στο Καμερούν, αποκαλύπτει ότι έντομα όπως οι ακρίδες μπορεί να προσφέρουν κάτι περισσότερο από μια βιώσιμη πηγή τροφής – θα μπορούσαν επίσης να προσφέρουν μοναδικά πλεονεκτήματα για την υγεία.

Με επικεφαλής τον δρα. Ngnaniyyi Abdoul, η μελέτη συνέκρινε τις επιπτώσεις τριών διαφορετικών διατροφικών μοτίβων σε τρωκτικά: Μία που περιείχε αλεύρι ακρίδας από αλεσμένη Ruspolia nitidula, μία άλλη που περιείχε παραδοσιακό ιχθυάλευρο και μία τρίτη που στερούνταν εντελώς ζωικής πρωτεΐνης. Επί 12 εβδομάδες, η ομάδα παρακολούθησε 216 τρωκτικά, παρακολουθώντας βασικούς δείκτες υγείας, όπως το σωματικό βάρος, οι συνήθειες ύπνου, η ποιότητα των μαλλιών και η σεξουαλική συμπεριφορά.

Τα ευρήματα ήταν εκπληκτικά: Τα τρωκτικά που κατανάλωναν τη δίαιτα με τις ακρίδες παρουσίασαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις σε διάφορους τομείς υγείας. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι παρουσίασαν σημαντική αύξηση της λίμπιντο, εμφανίζοντας συχνότερες σεξουαλικές συμπεριφορές από εκείνους που κατανάλωναν τις άλλες δίαιτες. Ειδικότερα, τα εν λόγω τρωκτικά δεν είχαν μόνο υγιέστερη σεξουαλική όρεξη, αλλά κοιμούνταν επίσης καλύτερα, κερδίζοντας σχεδόν 12 επιπλέον ώρες ύπνου κάθε εβδομάδα σε σύγκριση με τους αρουραίους που στερούνταν ζωικής πρωτεΐνης.

Πιο υγιή μαλλιά, καλύτερος ύπνος και ισορροπημένο βάρος

Τα οφέλη επεκτάθηκαν πέρα από τον ύπνο και τη λίμπιντο. Η δίαιτα με βάση τη ακρίδα είχε δραματική επίδραση στην υγεία των μαλλιών. Το εντυπωσιακό 94,58% των τριχών που εξετάστηκαν από τους αρουραίους που τρέφονταν με ακρίδα ήταν σε άριστη κατάσταση, παρουσιάζοντας απαλότητα και ελαστικότητα. Συγκριτικά, μόνο το 5,55% των τριχών από την ομάδα που κατανάλωνε ιχθυάλευρο και μόλις το 0,27% από εκείνη με έλλειψη πρωτεϊνών παρουσίασαν παρόμοια ποιότητα μαλλιών.

Η διαχείριση του βάρους βελτιώθηκε επίσης για τα τρωκτικά που τρέφονταν με ακρίδα, με το μέσο βάρος να κυμαίνεται στα 180,10 γραμ., δηλαδή ελαφρώς υψηλότερο από την ομάδα του ιχθυάλευρου, η οποία είχε μέσο όρο 172,76 γραμ. Ωστόσο, τα τρωκτικά που έλαβαν τη δίαιτα με έλλειψη πρωτεϊνών υστερούσαν σημαντικά, με μέσο όρο μόλις 146,15 γραμ.

Τι είναι αυτό που κάνει τις ακρίδες τόσο θρεπτικές;

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτά τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα για την υγεία στην πλούσια θρεπτική σύνθεση της Ruspolia nitidula. Οι ακρίδες είναι γεμάτες με απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα, που υποστηρίζουν ζωτικές σωματικές λειτουργίες. Τα αμινοξέα που περιέχουν θείο, όπως η μεθειονίνη και η κυστεΐνη, που αφθονούν στις ακρίδες, πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών, ενισχύοντας την παραγωγή κερατίνης.

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τις σημαντικές δυνατότητες των εδώδιμων εντόμων, όπως η Ruspolia nitidula ως εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών», δήλωσε ο δρ. Abdoul. «Οι ακρίδες όχι μόνο καλύπτουν βασικές διατροφικές απαιτήσεις, αλλά προσφέρουν επίσης εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη λίμπιντο, καλύτερο ύπνο και βελτιωμένη ποιότητα μαλλιών. Αυτό έχει εκτεταμένες συνέπειες τόσο για τις ζωικές, όσο και για τις ανθρώπινες δίαιτες», συμπλήρωσε.

Ακρίδες: Το μέλλον των τροφίμων;

Σίγουρα, η ιδέα του να τρώτε ακρίδες δεν ακούγεται και τόσο ωραία, μπορεί ωστόσο να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία σας. Αγκαλιάζοντας αντισυμβατικές, αλλά βιώσιμες πηγές τροφής όπως τα βρώσιμα έντομα, μπορεί να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τόσο τα παγκόσμια ζητήματα διατροφής, όσο και να βελτιώσουμε την ανθρώπινη ευημερία με τρόπους που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί.

Διαβάστε επίσης:

Το αμφισβητούμενο σνακ που ωφελεί καρδιά, έντερο και βάρος – Θα το δοκιμάσετε;

Έξτρα ωφέλιμα αλλά και αποκρουστικά τρόφιμα – Θα τα δοκιμάζατε;

Τα αντιοξειδωτικά τρόφιμα με πενταπλάσια βιταμίνη C από το πορτοκάλι