Περίπου 30 χρόνια πριν, κάπου στη δεκαετία του ’90, ήταν η σειρά της Ευρώπης να «παραδοθεί» στη μόδα της ιαπωνικής κουζίνας, η οποία περιλαμβάνεται από το 2013 στη λίστα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, τα οφέλη της δεν περιορίζονται στην απόλαυση από τις γεύσεις των συνταγών της αλλά προφυλάσσουν και την υγεία του ήπατος.
Δώδεκα βασικά στοιχεία της ιαπωνικής διατροφής έχουν συμπεριληφθεί σε ένα σύστημα που ονομάζεται Δείκτης Ιαπωνικής Διατροφής (mJDI12), με το οποίο εκτιμάται κατά πόσο υιοθετείται το ιαπωνικό διατροφικό μοντέλο. Οι 12 τροφές και ομάδες τροφίμων περιλαμβάνουν το ρύζι, τη σούπα miso, τα τρόφιμα τουρσί, τα προϊόντα σόγιας, τα πράσινα και κίτρινα λαχανικά, τα φρούτα, τα θαλασσινά, τα μανιτάρια, τα φύκια, το πράσινο τσάι, τον καφέ και το μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας. Οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 0 έως 12, με τις μεγαλύτερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν μεγαλύτερη εναρμόνιση της υπό αξιολόγηση διατροφής με το ιαπωνικό μοντέλο.
Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ Hideki Fujii και τον αναπληρωτή καθηγητή Yoshinari Matsumoto από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα, θέλησαν να εξετάσουν τη σύνδεση του του παραπάνω μοντέλου με τη μυϊκή μάζα και την εξέλιξη της ηπατικής ίνωσης σε 136 ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα με μεγαλύτερη βαθμολογία στο σύστημα mJDI12 παρουσίασε μικρότερη εξέλιξη της ηπατικής ίνωσης. Επιπλέον, μεταξύ των τροφίμων που περιλαμβάνει το διατροφικό μοντέλο, η υψηλή πρόσληψη προϊόντων σόγιας, θαλασσινών και φυκιών συνδέθηκε με κατασταλτική δράση έναντι της ηπατικής ίνωσης ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση προϊόντων σόγιας συνδέθηκε με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, η οποία με τη σειρά της σχετίστηκε με βραδύτερη εξέλιξης της ηπατικής ίνωσης.
Διαβάστε επίσης:
Το πασίγνωστο κόλπο που αποτοξινώνει το ήπαρ
Αυτό το υποκατάστατο ζάχαρης είναι «φιλικό» με το ήπαρ
Το τρόφιμο-φάρμακο που προστατεύει και αναγεννά το ήπαρ