Περισσότερα στοιχεία έχουν πλέον στην διάθεσή τους οι ερευνητές ότι μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά είναι επιβαρυντική για τους άνδρες και τις γυναίκες, αλλά παρατηρούνται διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα και τον τρόπο που αντιδρά ο οργανισμός τους.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology, Heart and Circulatory Physiology. Οι ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας στο Ιατρικό Κολλέγιο της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο της Augusta διεξήγαγαν πειράματα σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια.
Αν και αρχικά οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα πολλά λιπαρά θα ήταν περισσότερο επιβαρυντικά για τους άνδρες διαπίστωσαν ότι σε μόλις τέσσερις εβδομάδες σημειώθηκαν παρόμοιες αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά ποντίκια που λάμβαναν την εν λόγω διατροφή. Τα πειραματόζωα είχαν τραφεί έτσι ώστε να αναπτύξουν υπέρταση συνέπεια της πρόσληψης μια διατροφής υψηλής σε νάτριο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνήθης καρδιαγγειακή προστασία που απολαμβάνουν τα θηλυκά ποντίκια φαίνεται να χάνεται μετά την κατανάλωση διατροφής υψηλής σε λιπαρά. Παρότι αρχικά τα νεαρά αρσενικά ποντίκια, είχαν υψηλότερη πίεση συγκριτικά με τα θηλυκά, πολύ γρήγορα σημειώθηκε εξίσου μεγάλη αύξηση στην αρτηριακή υπέρταση των πειραματόζωων και των δύο φύλων.
«Χορηγούμε διατροφή υψηλή σε νάτριο και βλέπουμε ότι τα αρσενικά έχουν υψηλότερη αύξηση στην αρτηριακή πίεση. Χορηγώντας διατροφή υψηλή σε λίπος, παρατηρούμε ότι τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά έχουν παρόμοια αύξηση στην αρτηριακή πίεση» εξηγεί η Δρ Jennifer Sullivan φαρμακολόγος και φυσιολόγος του Τμήματος Φυσιολογίας στο Ιατρικό Κολλέγιο της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο της Augusta.
Οι ερευνητές ακόμη παρατήρησαν ότι και στα δυο φύλα, η υψηλή σε λίπος διατροφή οδήγησε σε μείωση των Τ-λεμφοκυττάρων που ρυθμίζουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού (Τ-ρυθμιστικά λεμφοκύτταρα, Tregs) στην αορτή, το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο του σώματος τη μελέτη του οποίου θεώρησαν αντιπροσωπευτική του τι συμβαίνει στα αγγεία του σώματος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ορισμένες διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα. Τα θηλυκά συνήθως έχουν υψηλότερο ποσοστό Τ-ρυθμιστικών λεμφοκύτταρων που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και παρότι η μείωση παρατηρήθηκε τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά πειραματόζωα, στα θηλυκά παρέμεινε το υψηλό ποσοστό των Τ-ρυθμιστικών λεμφοκύτταρων ανεξαρτήτως της διατροφής που λάμβαναν. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ανταποκρινόμενα σε παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, όπως η υψηλή πρόσληψη νατρίου ή λίπους, τα θηλυκά ουσιαστικά αυξάνουν τα επίπεδα των Τ-ρυθμιστικών λεμφοκύτταρων και διατηρούν ικανοποιητικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
Για την Δρ Sullivan «τα ευρήματά αυτά αποκαλύπτουν τον σημαντικό ρόλο της διατροφής. Μάλλον υποτιμούμε πόσο επιβαρυντική είναι για την υγεία μας η συστηματική διατροφή πολλών λιπαρών.» Η Δρ Sullivan και η ομάδα της βάσει των ευρημάτων τους διατυπώνουν την υπόθεση ότι τα Τ-λεμφοκύτταρα συμβάλλουν σε αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης στο πλαίσιο μιας διατροφής με πολλά λιπαρά και διερευνούν κατά πόσο αυτού του τύπου η διατροφή ενεργοποιεί απευθείας μια ανοσολογική απάντηση που επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με την Δρ Sullivan πάντως είναι μάλλον οι αλλαγές στα κύτταρα του λιπώδους ιστού που ωθούν σε αλλαγές της αρτηριακής πίεσης παρά η απευθείας αλληλεπίδραση της υψηλής σε λιπαρά διατροφής και της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.