Η αυξημένη κατανάλωση φαινολικών οξέων στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (28 Απριλίου – 1 Μαΐου) στη Γλασκόβη.
Ο Δρ. Andrea Romanos Nanclares, από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρα και οι συνεργάτες του εστίασαν σε ένα δείγμα 11.028 γυναικών που είχαν συμπληρώσει ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο στην αρχή της μελέτης. Κατά τη διάρκεια των 11,8 ετών της έρευνας καταγράφηκαν 101 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.
Το είδος και οι ποσότητες των φαινολικών οξέων υπολογίστηκαν από τα διατροφικά ερωτηματολόγια καθώς και από βάση δεδομένων για το φαινολικό περιεχόμενο διαφόρων τροφών.
Η αυξημένη πρόσληψη φαινολικών οξέων, περιλαμβανομένων των υδροξυβενζοϊκών και υδροξυκινναμικών οξέων, συσχετίστηκε με μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και καφέ.
Ειδικότερα, καταγράφηκε αντίστροφη σχέση μεταξύ των υδροξυκινναμικών οξέων και του κινδύνου καρκίνου του μαστού, άρα η αυξημένη κατανάλωση φαινολικών οξέων συσχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου.
Όταν το δείγμα χωρίστηκε σε τρεις ομάδες βάσει της πρόσληψης συγκεκριμένων τύπων φαινολικών οξέων, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη υδροξυκινναμικών οξέων, είχαν 62% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που είχαν την χαμηλότερη πρόσληψη.
Τα χλωρογονικά οξέα, υποτύπος των υδροξυκινναμικών οξέων που εμπεριέχονται στον καφέ, τα φρούτα και τα λαχανικά είχαν τον ισχυρότερο αντίστροφο συσχετισμό με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη είχαν 65% μικρότερο κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού.