Σύμφωνα με τους ερευνητές της περίφημης NYU Grossman School of Medicine της Νέας Υόρκης που ηγήθηκαν της μελέτης, παιδιά και νεαροί ενήλικες με υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων στο αίμα -και με υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών που σχετίζονται με αυτά που ονομάζονται διχλωρο-διφαινυλο-διχλωροαιθυλένια (DDEs)- είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κοιλιοκάκη, σε σχέση με εκείνα τα άτομα που δεν παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα τέτοιων ουσιών στο αίμα.
Υπενθυμίζεται ότι η Kοιλιοκάκη (Coeliac ή Celiac Disease) είναι μία από τις συνηθέστερες, συνδεδεμένες γενετικά, ασθένειες στην Ευρώπη, η οποία προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Κάποια άτομα με κοιλιοκάκη αντιδρούν επίσης και στη βρώμη. Η νόσος μπορεί να θεραπευτεί ή να την διαχειρισθούμε επιτυχώς αφαιρώντας τη γλουτένη από τη διατροφή (gluten free προϊόντα).
Επιστρέφοντας στη μελέτη, έχει ενδιαφέρον η διαπίστωση ότι υπήρχαν διαφορές φύλου για κοιλιοκάκη που σχετίζεται με τοξικές εκθέσεις. Για τις γυναίκες, που αποτελούν την πλειονότητα των περιπτώσεων της νόσου, η υψηλότερη από την κανονική έκθεση σε φυτοφάρμακα σήμαινε ότι είχαν τουλάχιστον οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν δυσανεξία στη γλουτένη. Ενώ σε υλικά όπως το Teflon, παρουσίαζαν πέντε έως εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κοιλιοκάκη, ήσαν δηλαδή περισσότερο ευαίσθητες.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καταδειχθεί ότι αυτές οι τοξικές χημικές ουσίες αποτελούν την άμεση αιτία της κοιλιοκάκης. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η προέλευση της κοιλιοκάκης, η οποία προσβάλλει έναν στους 100 ενήλικες παγκοσμίως, ήταν σε μεγάλο βαθμό γενετική και κληρονομική -τα άτομα με τα γονίδια HLA-DQ2 και HLA-DQ8 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο η έκθεση σε τοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Τα αποτελέσματα της έρευνας εγείρουν επίσης ερωτήματα εάν υπάρχουν πιθανοί δεσμοί μεταξύ αυτών των χημικών ουσιών και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων του εντέρου…