Η πρόσφατη κυβερνητική παρέμβαση στη διαμόρφωση των ασφαλίστρων Υγείας στα ισόβια προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο, δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα που οδηγεί σε ακυρώσεις συμβολαίων και φέρνει πολλούς πολίτες σε δύσκολη θέση.

Οι προθέσεις του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, ήταν σαφώς θετικές. Αρχικά, διαμήνυσε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές οι αυξήσεις της τάξης του 15% που σχεδιάζονταν για φέτος, ενώ η τροπολογία που προώθησε στη Βουλή εισάγει νέα δεδομένα για τη διαμόρφωση των ετήσιων αυξήσεων. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρείες, δείχνοντας να κατανοούν το θέμα, δήλωσαν πως θα περιορίσουν τις αυξήσεις στο 7%, απορροφώντας οι ίδιες το επιπλέον κόστος που θα επιβάλουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ωστόσο και οι δυο πλευρές, ασφαλιστικές και κυβέρνηση, έδειξαν να εγκύπτουν εστιακά στο θέμα, δίνοντας μια λύση για φέτος περιορισμού των αυξήσεων.

Το βασικό «αγκάθι»

Το μεγάλο πρόβλημα για όσους έχουν καταφέρει να διατηρήσουν έως σήμερα ένα ασφαλιστικό ισόβιο πρόγραμμα Υγείας είναι το ύψος που έχουν φθάσει σήμερα τα ασφάλιστρα. Διότι οι συγκρατημένες για φέτος αυξήσεις θα έλθουν να προστεθούν στα ήδη υπέρογκα ασφάλιστρα που έχουν διαμορφωθεί από τις επιβαρύνσεις που δέχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Συνεπώς η «πληγή» θα συνεχίζει να αιμορραγεί. Για τους πολίτες που έχουν φθάσει ετησίως να πληρώνουν 4.000 και 5.000 ευρώ, τι αλλαγή θα φέρει η αύξηση 7%; Θα εντείνει την αδυναμία τους να πληρώσουν, και θα οδηγήσει πιθανόν και σε νέες ακυρώσεις.

Η πραγματική λύση είναι να επανέλθουν τα ασφάλιστρα σε πιο λογικά επίπεδα και επί αυτών να ισχύσει και το νέο νομοθετικό καθεστώς για καθορισμό τους ετησίως, με βάση έναν νέο Δείκτη που θα προκύπτει από την Εθνική Στατιστική και καταργώντας πια τον δείκτη του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που η συμβολή του οδήγησε στα σημερινά ασφάλιστρα. Επίσης, συμπληρωματική λύση είναι να ελεγχθούν ακόμη περισσότερο από ό,τι νομοθετήθηκε και οι χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, διότι μόνο έτσι θα σταματήσει η συνεχής ανατιμητική πορεία.

Η αρχή γίνεται από τις αυξανόμενες χρεώσεις ετησίως των ιδιωτικών νοσοκομείων. Λαμβάνεται ως «αιτία» από τις ασφαλιστικές που προχωρούν σε ανάλογες ανατιμήσεις και τελικά φθάνει στους ασφαλισμένους οι οποίοι αναρωτιούνται: «θα πληρώσουμε το συμβόλαιο ή θα το κόψουμε;». Το αδιέξοδο αυτό πρέπει να κλείσει.

Διαβάστε επίσης

Ασφαλιστήρια Υγείας: Ποια έξοδα νοσηλείας καλύπτουν

Ασφαλιστικό συμβόλαιο: Κατανοείτε τους όρους; Γιατί είναι σημαντικό

Ασφάλιση Υγείας: Έξι ερωτήσεις – κλειδιά που πρέπει να κάνουμε στον ασφαλιστή