Αυξάνεται όλο και περισσότερο στην ελληνική επικράτεια η χρήση των ασφαλιστικών συμβολαίων υγείας. Αυτό παρατηρείται από την εξέλιξη των αποζημιώσεων που καταβάλλονται, προκαλώντας αισιοδοξία στον ασφαλιστικό κλάδο, που βλέπει να αξιοποιούνται τα προγράμματα Υγείας και να ωφελούνται οι κάτοχοί τους. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργούν και προβληματισμό για το πώς η αύξηση των αποζημιώσεων θα επιβαρύνει τα κόστη των εταιρειών και, ακολούθως, τα ασφάλιστρα, που, με την σειρά τους, λειτουργούν ως αντικίνητρο για την αγορά των συμβολαίων Υγείας ή τη διατήρηση ενός προγράμματος.
Τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι η αύξηση της χρήσης των ασφαλιστικών συμβολαίων σημείωσε αύξηση μετά από την εποχή της covid και της καραντίνας. Οι επιπτώσεις εκείνης της περιόδου σήμερα καταγράφονται και ερμηνεύονται από τους ειδικούς των ασφαλιστικών εταιρειών ως αύξηση της νοσηρότητας και των σοβαρών ασθενειών, οι οποίες προφανώς δεν εντοπίστηκαν τότε άμεσα και έγκαιρα και ανακαλύφθηκαν μετέπειτα, σε προχωρημένα στάδια. Αυτό έχει ως συνέπεια την «εκτίναξη» της χρήσης των ασφαλιστηρίων προγραμμάτων Υγείας, με συνεπακόλουθη την διόγκωση των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, τη διετία 2022-2023, οι αποζημιώσεις που πληρώθηκαν σημείωσαν εμφανή άνοδο σε σχέση με το παρελθόν και ανήλθαν το 2023 περίπου στα 710 εκατομμύρια ευρώ, από 610,4 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2022. Σε έναν χρόνο, δηλαδή, η διαφορά ανήλθε περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια, τα ποσά των αποζημιώσεων ήταν αρκετά πιο χαμηλά. Το 2021 διαμορφώθηκαν στα 588,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 είχαν διαμορφωθεί στα 577,6 εκατ. ευρώ. Ακόμη νωρίτερα, το 2019, είχαν ανέλθει στα 579,3 εκατ. ευρώ.
Μέσα από τις αποζημιώσεις, λοιπόν, παρατηρείται η σημαντική ανοδική εξέλιξη, που αποδίδεται τόσο στις ανατιμήσεις των παροχών των ιδιωτικών νοσοκομείων, όσο και στη μεγαλύτερη χρήση των ασφαλιστικών προγραμμάτων.
Υπάρχει, όμως, και η αρνητική εξέλιξη του φαινομένου διόγκωσης των αποζημιώσεων, τόσο για τις ασφαλιστικές, όσο και για τους πολίτες που κάποτε είχαν ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο, το οποίο όμως διέκοψαν. Η αρνητική αυτή πλευρά έρχεται από τα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι από το 2021 και μετά, καταγράφεται αύξηση του αριθμού των συμβολαίων που ακυρώνονται. Μάλιστα, οι ακυρώσεις αφορούν τόσο στις ατομικές, όσο και στις ομαδικές ασφαλίσεις, με τα ποσοστά ακυρώσεων να διαμορφώνονται, το 2023, σε 12,5% στις ατομικές και σε 14,5% στις ομαδικές ασφαλίσεις.
Η «εικόνα» αυτή δείχνει ότι ο κλάδος Υγείας βρίσκεται σε σημείο καμπής. Οι ασφαλισμένοι χρησιμοποιούν τα συμβόλαια και οδηγούν σε αύξηση των ποσών που δίνει η ασφαλιστική αγορά στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Η νοσηρότητα δείχνει κι αυτή ανοδική τάση και είναι θλιβερό για τον πληθυσμό που αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, το οποίο δημιουργεί σίγουρα υψηλές επιβαρύνσεις στις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών. Οι δύο αυτοί λόγοι οδηγούν σε «αναμενόμενες» ανατιμήσεις των ασφαλίστρων, οι οποίες, με την σειρά τους, φέρνουν διακοπές συμβολαίων ή μη αγορά τους. Σίγουρα πρόκειται για ένα δύσκολο γρίφο, που αναζητά λύσεις ή ακόμα και αναγκαίες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Το μέλλον και οι εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα θα έχουν ενδιαφέρον.
Οι 3 πυλώνες που διασφαλίζουν το μέλλον της Υγείας στην Ευρώπη
Ειδικές παροχές αναβαθμίζουν τα ασφαλιστήρια υγείας – Ενημερωθείτε
Ασφάλιση – Φροντίδα: Αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόσβαση στην ιδιωτική υγεία