Μια από τις σημαντικότερες ασφαλίσεις είναι αυτή της ζωής η οποία κυριαρχεί στις δραστηριότητες των ασφαλιστικών εταιρειών, εμπλουτίζεται διαρκώς με καινοτόμες παροχές και αποτελεί μια από τις κυρίαρχες επιλογές των πολιτών. Ο τομέας είναι σύνθετος και περιέχει σειρά από ειδικά ασφαλιστικά προγράμματα, κάποια από τα οποία συνδέονται και με επενδύσεις που, όπως θα δούμε ακολούθως, κερδίζουν το ενδιαφέρον των πολιτών.

Αρχικώς να επισημανθεί ότι οι ασφαλίσεις ζωής περιλαμβάνουν την κάλυψη κινδύνων που απειλούν τη ζωή του κατόχου τους ή μπορεί να καλύψουν ανάγκες που προκύπτουν όπως απώλεια ή ανικανότητα εργασίας. Στόχος των ασφαλίσεων ζωής είναι να διασφαλίσουν ότι ακόμα και ένα τραγικό γεγονός θα έχει όσο το δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις για τον κάτοχο του συμβολαίου και την οικογένειά του. Επίσης, με την επενδυτική τους μορφή οι ασφαλίσεις ζωής αποσκοπούν να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην περίοδο της τρίτης ηλικίας. Ακόμα περιλαμβάνουν καλύψεις ασθενειών, ατυχημάτων και προστατεύουν υπό την μορφή συμβολαίου υγείας τον κάτοχό τους.

Επιγραμματικά οι βασικές καλύψεις που παρέχουν υπό μορφή ειδικών προγραμμάτων οι ασφαλίσεις ζωής είναι οι εξής:

  • Αναπλήρωση εισοδήματος λόγω πρόωρου θανάτου
  • Σύνταξη
  • Ανικανότητα και αναπηρία
  • Υγεία.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει όλες τις προαναφερόμενες παροχές (με ειδικά προγράμματα) ή κάποιες από αυτές.

Στο σκέλος της αποταμίευσης, η ασφάλιση ζωής αποβλέπει στη συγκέντρωση ενός κεφαλαίου το οποίο καταβάλλει ο κάτοχος του προγράμματος επί σειρά ετών, το οποίο και θα δοθεί στην ημερομηνία λήξης του ασφαλιστικού συμβολαίου, είτε με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης έως ότου εξαντληθεί το κεφάλαιο που έχει συγκεντρωθεί, είτε με τη μορφή εφάπαξ καταβολής.

Στο σκέλος της προστασίας της ζωής και υγείας, τα συμβόλαια ζωής καλύπτουν τον ασφαλισμένο σε περίπτωση απώλειας της ζωής του ή στις περιπτώσεις ασθένειας ή ατυχήματος. Σε αυτή την περίπτωση καλύπτονται, για παράδειγμα, νοσοκομειακά έξοδα, απώλεια εισοδήματος, ανικανότητα, αποπληρωμή υποχρεώσεων και ό,τι άλλο έχει συμπεριληφθεί στο συμβόλαιο.

Προτιμήσεις πολιτών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα επίσημα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών τα οποία δείχνουν ότι οι ασφαλίσεις ζωής καταγράφουν αυξήσεις, που σημαίνει ότι αγοράζονται από τους πολίτες από το 2021 μέχρι και το 2024, με την παραγωγή των ασφαλίστρων να είναι 1,051 δις ευρώ το 2021 και το 2024 να φθάνει στα 1,268 δις ευρώ. Η άνοδος αυτή αφορά στα συμβόλαια ζωής που, από 287,4 εκατ. ευρώ το 2021, ανήλθαν σε 432,6 εκατ. ευρώ το 2024. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα προγράμματα που συνδέονται με επένδυση από 406,8 εκατ. ευρώ το 2021 έφθασαν στο 1,268 δις ευρώ το 2024.

Μείωση δείχνει να εμφανίζεται στα έσοδα από τα συμβόλαια υγείας και ατυχημάτων, όπου στα 4 έτη η παραγωγή τους -παρά την αύξηση των ασφαλίστρων- έπεσε από τα 357,6 εκατ. ευρώ το 2021 στα 251,2 εκατ. ευρώ το 2024.

Διαβάστε επίσης:

Το ασφαλιστήριο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε πλάνο ζωής

Απώλεια ζωής: Ποιες περιπτώσεις δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια

Εργατικό ατύχημα: Ο συνδυασμός ασφαλειών για μέγιστη προστασία