Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών συμβολαίων δυσαρεστούν τους ασφαλισμένους. Το θέμα εντοπίζεται στα συμβόλαια υγείας και σε άλλα που αφορούν περιουσία και, κυρίως, κατοικίες και επιχειρήσεις όπου όταν υποστούν ζημιά από πλημμύρα ή φωτιά και υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο περιμένουν να αποζημιωθούν. Αυτή η αναμονή όχι μόνο μπορεί να κρατήσει αρκετά σε χρόνο σε κάποιες περιπτώσεις αλλά πολύ περισσότερο ενδέχεται να πέσει και σε περικοπές. Αυτές είναι οι δύο κυρίαρχες εστίες προβλημάτων μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και πελατών τους.

Στα συμβόλαια υγείας το μείζον θέμα είναι με τις τυχόν προϋπάρχουσες παθήσεις ή προβλήματα που, εάν δηλωθούν από τον ασθενή κατά της είσοδό του στο ιδιωτικό νοσοκομείο, μπορεί να τις επικαλεστεί η ασφαλιστική εταιρεία για να μειώσει την αποζημίωση ή και να το θεωρήσει ως εξαίρεση που δεν δηλώθηκε. Εκεί αρχίζει και το πρόβλημα που ο ασφαλισμένος μέσω του ασφαλιστή του προσπαθεί να επιλύσει προκειμένου να αποζημιωθεί.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε ένα ασφαλιστήριο περιουσίας όπου σε ζημιές από φωτιά ή νερά μπορεί η ασφαλιστική εταιρεία να επικαλεστεί ότι το σημείο (για παράδειγμα σε έναν κήπο) που συνέβη η ζημιά δεν υπήρχε κάλυψη, γιατί δεν είχε αναφερθεί στο συμβόλαιο.

Στις περιπτώσεις αυτές ο ασφαλισμένος, όπως είναι φυσικό, διαμαρτύρεται και κάποιες φορές καταφεύγει είτε στον Συνήγορο του Καταναλωτή -και μέχρι σήμερα έχουν γίνει παρεμβάσεις που δικαιώνονται οι ασφαλισμένοι- είτε στην δικαιοσύνη, όπου η διαδικασία είναι και δαπανηρή και χρονοβόρος.

Το ουσιώδες στις περιπτώσεις αυτές είναι ο ασφαλισμένος να μην αφήνει κενά κατά τη διαδικασία σύναψης του συμβολαίου. Εδώ βρίσκεται το «μυστικό» που μειώνει στο ελάχιστο τυχόν διαφωνίες.  Θα πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια όλα όσα αφορούν αυτόν που αγοράζει την ασφαλιστική κάλυψη (το συμβόλαιο) και, φυσικά, ο κάθε ασφαλισμένος με αυτό το δεδομένο δε θα δεχτεί ποτέ αρνήσεις ή περικοπές στην αποζημίωσή του από την ασφαλιστική του εταιρεία.

Διαβάστε επίσης:

Τα μυστικά των εξαιρέσεων στα ασφαλιστικά συμβόλαια – Τι πρέπει να ξέρετε

Θέλω τον γιατρό μου, με καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας; Όλες οι απαντήσεις