Στις μέρες μας, ποιος δεν θα ήθελε να διαθέτει ένα ιδιωτικό πρόγραμμα Υγείας, ώστε να έχει άμεση πρόσβαση σε ιδιωτικά νοσοκομεία, να κάνει τακτικά το ετήσιο τσεκ απ του και να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα κάθε επείγον περιστατικό που μπορεί να προκύψει; Αναμφίβολα, όλοι θα το επιθυμούσαν, αρκεί αυτά τα προγράμματα να ήταν οικονομικά προσιτά. Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Παρά το γεγονός ότι κάποιο μέρος του πληθυσμού μπορεί να μην είναι επαρκώς ενημερωμένο για τις δυνατότητες των προγραμμάτων αυτών, ο κυριότερος λόγος που πολλοί πολίτες δεν επιλέγουν ένα ιδιωτικό πρόγραμμα Υγείας είναι το κόστος. Το κόστος αυτό, τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται διαρκώς, καθιστώντας τη διατήρησή του δυσβάσταχτη, ακόμα και για εκείνους που είναι ασφαλισμένοι εδώ και πολλά χρόνια.

Τι είναι, όμως, αυτό που διαμορφώνει το κόστος ενός προγράμματος Υγείας; Ένας από τους βασικότερους παράγοντες είναι οι παροχές που αυτό περιλαμβάνει. Δηλαδή, ποιες καλύψεις προσφέρει στον κάτοχό του. Οι καλύψεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν νοσοκομειακή περίθαλψη, διαγνωστικές εξετάσεις, επισκέψεις σε γιατρούς ή ακόμα και πρόσθετες παροχές, όπως φυσιοθεραπείες ή προληπτικές εξετάσεις. Όσο περισσότερες οι παροχές, τόσο υψηλότερο το κόστος του προγράμματος.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η «απαλλαγή», δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει ο ασφαλισμένος από την τσέπη του πριν ενεργοποιηθεί η κάλυψη της ασφαλιστικής εταιρείας. Όσο μεγαλύτερη είναι η απαλλαγή, τόσο χαμηλότερο είναι το κόστος του προγράμματος, αλλά αυτό συνεπάγεται ότι σε περίπτωση σοβαρού περιστατικού, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καλύψει ένα σημαντικό ποσό από μόνος του. Από την άλλη πλευρά, ένα πρόγραμμα με χαμηλή ή καθόλου απαλλαγή μπορεί να είναι πιο ακριβό, αλλά ο κάτοχος θα έχει τη σιγουριά ότι σε σοβαρές περιπτώσεις υγείας δεν θα χρειαστεί να πληρώσει σημαντικά ποσά επιπλέον.

Το ποσοστό κάλυψης είναι επίσης ένας κρίσιμος παράγοντας. Εάν το πρόγραμμα καλύπτει το 100% των εξόδων σε περίπτωση σοβαρής νοσηλείας, τότε ο ασφαλισμένος θα πληρώσει μόνο την απαλλαγή, χωρίς επιπλέον έξοδα. Ωστόσο, εάν το ποσοστό κάλυψης είναι μικρότερο, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καλύψει μέρος των εξόδων για τις ιατρικές πράξεις και τις υπηρεσίες που θα χρειαστεί.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το κόστος είναι αν ο ασφαλισμένος έχει πρόσβαση στον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει ένα μέρος των εξόδων νοσηλείας, πράγμα που μπορεί να μειώσει το βάρος της απαλλαγής σε ένα ιδιωτικό πρόγραμμα Υγείας. Για παράδειγμα, εάν ο ασφαλισμένος καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, αυτός μπορεί να αναλάβει ένα μέρος των 1.500 ευρώ που απαιτεί το πρόγραμμα ως απαλλαγή, γεγονός που μειώνει το κόστος για τον ασφαλισμένο.

Τέλος, καθοριστικός παράγοντας για το κόστος ενός προγράμματος Υγείας είναι η ηλικία του ασφαλισμένου. Όσο νεότερος είναι ο ασφαλισμένος, τόσο μικρότερο θεωρείται το ρίσκο για την ασφαλιστική εταιρεία να τον καλύψει, καθώς οι πιθανότητες να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας είναι χαμηλότερες. Αντίθετα, όσο αυξάνεται η ηλικία, αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών, κάτι που καθιστά το ασφαλιστικό πρόγραμμα ακριβότερο. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ασφαλιστικά προγράμματα γίνονται οικονομικά βαρύτερα για τους ηλικιωμένους, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες λαμβάνουν υπόψη το μεγαλύτερο ρίσκο που αναλαμβάνουν.

Συνεπώς, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι όσο νωρίτερα κάποιος αποφασίσει να συνάψει ένα ιδιωτικό πρόγραμμα Υγείας, τόσο περισσότερο τον συμφέρει οικονομικά. Επιπλέον, η απαλλαγή των 1.500 ευρώ αποτελεί συνήθως μια πιο «εύκολη» επιλογή για τους ασφαλισμένους, ειδικά εάν υπάρχει κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, η οποία μειώνει σημαντικά το βάρος της οικονομικής επιβάρυνσης.

Διαβάστε ακόμη:

Υψηλά ή χαμηλά ασφάλιστρα; Οι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος του συμβολαίου

Υπέρογκες αυξήσεις στο συμβόλαιο υγείας; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ασφάλιστρα: Πώς υπολογίζονται – Γιατί αυξάνονται έως και 12%