Ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο έρχεται να καλύψει τον κάτοχό του, χωρίς όμως αυτό να ισχύει άκριτα και χωρίς προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, στην ασφάλιση οχήματος, λέμβου ή ακόμη και Υγείας ο ασφαλισμένος λαμβάνει όσα αναγράφονται στο συμβόλαιο, εφόσον και ο ίδιος τηρεί τις υποχρεώσεις του.
Τι γίνεται λοιπόν όταν ο κάτοχος του συμβολαίου εντοπιστεί με υψηλότερη από το επιτρεπόμενο όριο κατανάλωση αλκοόλ; Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα αλλάζουν διότι, δεν καλύπτεται ούτε η αστική ευθύνη ούτε τα νοσοκομειακά του έξοδα εφόσον έχει συμβόλαιο υγείας.
Ας δούμε όμως τι σημαίνει αυτό στην πράξη. Ας υποθέσουμε ότι συμβαίνει ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο. Έρχεται η τροχαία και υποχρεωτικά γίνεται έλεγχος αλκοόλ. Ο οδηγός του οχήματος που φταίει για το ατύχημα, εντοπίζεται να έχει υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο στην κατανάλωση αλκοόλ. Εκείνη τη στιγμή αρχίζουν οι δυσκολίες.
Αρχικά η ασφαλιστική εταιρεία θα αποζημιώσει τις ζημιές στο άλλο όχημα ή άλλες που προκλήθηκαν. Επίσης, θα αποζημιώσει και τον παθόντα του τροχαίου (εάν υπάρχει). Με αυτό τον τρόπο θα καλύψει με συνέπεια εκ μέρους του ασφαλισμένου της τα όσα γράφονται στο συμβόλαιο. Όμως αυτό αποτελεί την αρχή. Η συνέχεια γίνεται δυσχερής καθώς ακολούθως με βάση τα αποτελέσματα που δείχνουν υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου κατανάλωσης αλκοόλ, η ασφαλιστική θα στραφεί εναντίον του ασφαλισμένου και θα ασκήσει το ονομαζόμενο «αναγωγικό δικαίωμα»: – αυτό σημαίνει ότι η εταιρία θα διεκδικήσει από τον πελάτη της όλες τις αποζημιώσεις που έχει καταβάλει διότι αυτός ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Μάλιστα πάνω από κάποιο όριο κατανάλωσης αλκοόλ, θεωρείται και ποινικό αδίκημα με τις ανάλογες ευθύνες που αποδίδονται.
Ακόμη πιο επώδυνη είναι η συνέπεια, εάν ο οδηγός ο οποίος ξεπέρασε τα όρια αλκοόλ χρειαστεί νοσηλεία και έχει νοσοκομειακό συμβόλαιο. Τότε θα διαπιστώσει ότι αυτό δεν ισχύει και όπως λέγεται στη γλώσσα των ασφαλιστών δεν θα λειτουργήσει – με απλά λόγια δεν τον καλύπτει.
Συνεπώς είναι καλό να γνωρίζουν όλοι καλά ότι το αλκοόλ όχι μόνο βλάπτει την υγεία αλλά «βλάπτει» και την ασφάλιση και επιβαρύνει τον κάτοχό της με κόστη και δικαστικές περιπέτειες. Δεν είναι απλή υπόθεση καθώς έρχεται να ακυρώσει όλα ή πολλά για τα οποία πληρώνει ένας κάτοχος ασφαλιστικού συμβολαίου. Αξίζει να εμπεδωθεί ότι είναι θλιβερό να έχετε προνοήσει να ασφαλιστείτε και τελικά να βρεθείτε εγκαλούμενοι να πληρώσετε και ακάλυπτοι από το νοσοκομειακό σας πρόγραμμα.
Ασφάλιση υγείας: Τι προβλέπει για την κατανάλωση αλκοόλ και άλλες «κακές» συνήθειες
Ασφάλιση – Μόνιμη ανικανότητα: Πώς ορίζεται το ύψος της αποζημίωσης
Ελλάδα: Το 13,7% των ατόμων που διασκεδάζουν το Σαββατοκύριακο ξεπερνάει το επιτρεπτό όριο αλκοόλ