Η ωτοσκλήρυνση προκαλείται λόγω οστεοποίησης τμημάτων του μέσου ή και του έσω ωτός. Μιλώντας στο ygeiamou.gr η κυρία Σταματία Βλάχου Ωτορινολαρυγγολόγος και διευθύντρια στη Γ’ Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Metropolitan General αναφέρει πως « η ωτοσκλήρυνση είναι μια όχι τόσο συχνή πάθηση που προκαλεί βαρηκοΐα με έναρξη σε νεαρές ηλικίες σε ποσοστό 1-2% του πληθυσμού». Επισημαίνει παράλληλα πως «σε ορισμένες περιπτώσεις η πάθηση μπορεί να προσβάλλει και τον κοχλία του αυτιού οπότε επηρεάζεται και η λειτουργία του ακουστικού νεύρου προκαλώντας νευροαισθητήριο ή μικτή βαρηκοΐα».
Η διάγνωση πραγματοποιείται από ΩΡΛ γιατρό ο οποίος θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό και πιθανόν να ζητήσει εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις όπως πλήρη αξιολόγηση της ακοής μέσα από ακουόγραμμα και τυμπανόγραμμα, καθώς και δοκιμασία του ακουστικού αντανακλαστικού.
Η θεραπεία για την ωτοσκλήρυνση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης, την ηλικία και τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, τη φαρμακευτική αγωγή με χρήση φθοριούχου νατρίου χρήσιμο στην πρόληψη αλλά και τη χειρουργική επέμβαση της αναβολεκτομής που αποκαθιστά το πρόβλημα κατά 95%.
Ασφαλιστική κάλυψη
Στην περίπτωση που ο ΩΡΛ ζητήσει με παραπεμπτικό εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις, ο ασφαλισμένος που διαθέτει εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα καλύπτεται μετά την αφαίρεση της συμμετοχής του, εφόσον αυτή αναγράφεται στον πίνακα καλύψεων και παροχών του ασφαλιστηρίου. Δεδομένου πως το διαγνωστικό κέντρο είναι συμβεβλημένο με την ασφαλιστική, η αποπληρωμή πραγματοποιείται απευθείας.
Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν την επέμβαση της αναβολεκτομής μετά από χρονική αναμονή 1-2 ετών, αρκεί ο ασφαλισμένος την περίοδο της υπογραφής του συμβολαίου να ήταν υγιής. Στα έξοδα νοσηλείας που αποζημιώνονται εκτός από την τροφή και το δωμάτιο περιλαμβάνονται οι αμοιβές χειρουργού, αναισθησιολόγου, τα έξοδα χειρουργείου, τα φάρμακα που δίνονται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας καθώς και πιθανές εξετάσεις.
Αν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει συμβεβλημένο νοσηλευτικό ίδρυμα, τότε η αποζημίωση των δαπανών γίνεται απευθείας από την ασφαλιστική, αφού αφαιρεθεί από το ποσό η συμμετοχή του ασφαλισμένου. Αυτό σημαίνει πως αν το κόστος της νοσηλείας και της επέμβασης ανέρχεται στις 3.000 ευρώ, με την συμμετοχή να έχει οριστεί στα 500 ευρώ, τότε η ασφαλιστική είναι υποχρεωμένη να καλύψει τις 2.500 ευρώ, με το υπόλοιπο να βαραίνει τον ασφαλισμένο.
Αν υπάρχει άλλος ασφαλιστικός φορέας που καλύψει μέρος των αναγνωρισμένων εξόδων νοσηλείας με ποσό μεγαλύτερο ή ίσο του ποσού συμμετοχής του ασφαλισμένου, τότε εκείνος δεν επιβαρύνεται με το ποσό συμμετοχής.
Παράλληλα ο ασφαλισμένος δικαιούται χειρουργικό επίδομα εφόσον αυτό περιλαμβάνεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του ή έχει αποκτηθεί ως αυτόνομο, το ύψος του οποίου εξαρτάται από την βαρύτητα της χειρουργικής επέμβασης. Στην προκειμένη περίπτωση η αναβολεκτομή συγκαταλέγεται στις μεγάλες ωτορινολαρυγγικές επεμβάσεις όπως παρουσιάζονται στον σχετικό πίνακα.
Η επικοινωνία με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή θεωρείται απαραίτητη, αφού η βοήθεια και η καθοδήγηση του είναι αναγκαία έτσι ώστε ο ασφαλισμένος να κάνει την καλύτερη επιλογή για την νοσηλεία και τη θεραπεία του.
Η μυστηριώδης πάθηση που «χτυπά» τις νεαρές ηλικίες
Συμμετοχή στα ασφάλιστρα: Με ποιο τρόπο μπορεί να ελαχιστοποιηθεί το ύψος της
Τι είναι τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα και τι περιλαμβάνουν – Ενημερωθείτε