Η φλεγμονή του δακρϋικού πόρου ή αλλιώς δακρυοκυστίτιδα είναι η μόλυνση του δακρϋικού πόρου όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα. Η δακρυοκυστίτιδα διακρίνεται σε οξεία και χρόνια.
Η οξεία χαρακτηρίζεται από την απότομη εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ο πόνος και το οίδημα. Σοβαρή εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί η δημιουργία αποστήματος. Από την άλλη, στην χρόνια δακρυοκυστίτιδα, η συνεχής δακρύρροια μπορεί να είναι το μόνο σύμπτωμα, εξαιτίας της οποίας μπορεί να υπάρξουν μεταβολές στην οπτική οξύτητα.
Η φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας, πιο συχνά σε ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και σε νεογνά. Η διάγνωση βασίζεται στην λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση του ασθενούς.
Η χειρουργική επέμβαση της ασκορινοστομίας αποτελεί την οριστική θεραπεία αφού προηγουμένως χορηγηθεί αντιβίωση για να υποχωρήσει η φλεγμονή.
Αποζημίωση σε περίπτωση επέμβασης
Όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν κάλυψη με τα νοσοκομειακά τους προγράμματα για την επέμβαση της ασκορινοστομίας. Συγκεκριμένα καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας που περιλαμβάνουν το δωμάτιο, την τροφή, καθώς και τις αμοιβές των γιατρών, του χειρουργού και του αναισθησιολόγου.
Παράλληλα, περιλαμβάνονται τα φάρμακα που δίνονται κατά την διάρκεια της νοσηλείας, τα έξοδα χειρουργείου αλλά και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν 30 ημέρες πριν και μετά την επέμβαση όπως αντιβιώσεις και κολλύρια στην προκειμένη περίπτωση.
Δυσκολίες μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση που η ασφαλιστική εταιρία χαρακτηρίσει την πάθηση συγγενή. Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος θα πρέπει να αποδείξει πως αγνοούσε την ύπαρξη της κατά την υπογραφή του συμβολαίου.
Αν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει συμβεβλημένο νοσοκομείο, τότε η καταβολή της δαπάνης γίνεται απευθείας από την ασφαλιστική, βάσει της συμφωνίας που υφίσταται μεταξύ τους.
Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος για την κάλυψη των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης κάνει χρήση του ασφαλιστικού του ταμείου και με την προϋπόθεση πως εισέπραξε μέρος των αναγνωρισθέντων από την εταιρία εξόδων νοσηλείας, τότε θα του καταβληθεί επίδομα έως 20% του ποσού που καλύφθηκε, μετά την αφαίρεση της συμμετοχής.
Πρέπει να αναφέρουμε επίσης, πως εάν ο ασφαλισμένος δικαιούται χειρουργικό επίδομα, τότε το ποσό διαμορφώνεται αναλόγως της βαρύτητας της χειρουργικής επέμβασης. Στην προκειμένη περίπτωση η ασκορινοστομία συγκαταλέγεται στις μεγάλες επεμβάσεις.
Διαβάστε επίσης:
Επίδομα χειρουργικής επέμβασης: Πότε χρειάζεται και πώς χορηγείται
Έξοδα νοσηλείας: Ποια καλύπτει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας