«Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού και τη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40 – 55 ετών» αναφέρει στο ygeiamou.gr η κ. Ειρήνη Καρυδά MD, PhD Χειρουργός Μαστού, Διευθύντρια Κέντρου Μαστού ΥΓΕΙΑ η οποία ωστόσο, σημειώνει ότι «η θνητότητα από τη νόσο έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια».
Η πρόληψη είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της νόσου και τη διατήρηση του μαστού. Σύμφωνα με την κυρία Καρυδά ο προληπτικός έλεγχος για τις γυναίκες μέσου κινδύνου περιλαμβάνει ετήσιο έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών, κλινική εξέταση του μαστού κάθε περίπου τρία χρόνια για γυναίκες 20-30 ετών και κάθε χρόνο για γυναίκες άνω των 40 ετών.
Σήμερα χάρη στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των γυναικών η νόσος διαγιγνώσκεται σε πολύ αρχικά στάδια και νεότερες ηλικίες, γεγονός που την καθιστά σε μεγάλο βαθμό ιάσιμη.
Η ιατρική κοινότητα διαθέτει σήμερα στη φαρέτρα της πολλά νέα όπλα, στοχευμένες και εξατομικευμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου, ενώ σε περιπτώσεις καθυστερημένης διάγνωσης ή βεβαρημένου ιστορικού πραγματοποιείται η χειρουργική αφαίρεση τμήματος (ογκεκτομή) ή όλου του μαστού (μαστεκτομή) εφόσον κρίνεται αναγκαία από τον θεράποντα γιατρό.
Στην περίπτωση της μαστεκτομής είναι πλέον εφικτό να γίνει και αποκατάσταση του μαστού, ακόμη και στη διάρκεια του ίδιου χειρουργείου ή μεταγενέστερα εφόσον η ασθενής πρέπει ενδιαμέσως να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.
Ασφαλιστικές καλύψεις και διαθέσιμα επιδόματα
Τα προγράμματα υγείας παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη στην περίπτωση καρκίνου του μαστού 6 μήνες μετά από την υπογραφή του συμβολαίου. Αρκεί τη χρονική στιγμή που η ασφαλισμένη υπέγραφε το πρόγραμμα υγείας αποδεδειγμένα να μην νοσούσε.
Αν αποφασισθεί πως θα πρέπει η νόσος να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, τότε η ασφαλισμένη καλύπτεται πλήρως από το νοσοκομειακό της πρόγραμμα. Η ασφαλιστική εταιρία καλύπτει τα νοσήλια, εν προκειμένω δωμάτιο και τροφή καθώς και τα έξοδα που αναφέρονται σε αμοιβές ιατρών, χειρουργού, αναισθησιολόγου αλλά και πλαστικού χειρουργού για την αποκατάσταση του μαστού μετά τη μαστεκτομή.
Επιπροσθέτως, οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν κάλυψη στα έξοδα που αντιστοιχούν στη συμμετοχή της ασφαλισμένης στις ηλεκτρονικά συνταγογραφούμενες διαγνωστικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της νόσου.
Σε περίπτωση που η ασφαλισμένη έχει συμπεριλάβει στο συμβόλαιο υγείας το επίδομα σοβαρής ασθένειας, τότε θα λάβει και μία εφάπαξ αποζημίωση, δεδομένου πως ο καρκίνος του μαστού περιλαμβάνεται στις σοβαρές ασθένειες. Για την καταβολή του επιδόματος η ασφαλισμένη θα πρέπει να αποστείλει στην εταιρία τα αποτελέσματα της αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας αλλά και τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης.
Επιπλέον βάσει των όρων του συμβολαίου χορηγείται και χειρουργικό επίδομα με το ποσό να καθορίζεται από την βαρύτητα της επέμβασης. Συγκεκριμένα, η μαστεκτομή κατατάσσεται στις βαριές επεμβάσεις και η αποκατάσταση του μαστού στις εξαιρετικά βαριές.
Ασφαλιστικοί κύκλοι τονίζουν συχνά προς τους ασφαλισμένους πως πέρα από το βασικό πρόγραμμα υγείας, καλό είναι να στρέφουν τη προσοχή τους και σε πρόσθετα προγράμματα και παροχές που μπορεί στο μέλλον να τους φανούν χρήσιμα.
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος Μαστού: Ένας εχθρός που μπορεί να νικηθεί
Καρκίνος του μαστού: Οι ασφαλιστικές καλύψεις και παροχές που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει
Μαστεκτομή: Αποκατάσταση με φυσικό αποτέλεσμα και λιγότερες παρενέργειες