Τα ατυχήματα καραδοκούν στην καθημερινότητά μας και δυστυχώς, όσο προνοητικοί και αν είμαστε, συχνά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τα αποφύγουμε, καθώς τέτοιες παρεμβάσεις δεν είναι στο χέρι μας. Αυτό όμως που είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και μπορούμε να κάνουμε τόσο για την προστασία μας όσο και για την εξασφάλιση σωστής φροντίδας μετά από ένα ατύχημα, είναι η ασφάλιση προσωπικού ατυχήματος.
Ένα πρόγραμμα ασφάλισης προσωπικου ατυχήματος μπορεί να περιλαμβάνεται σε ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα ή να αποκτηθεί ως αυτόνομο πρόγραμμα.
Ένα ατύχημα μπορεί να κοστίσει στο εισόδημα αλλά και να αυξήσει τα έξοδα δημιουργώντας έκτακτες οικονομικές δαπάνες.
Μια ασφάλιση για προσωπικό ατύχημα παρέχει κάλυψη σε περίπτωση μόνιμης ολικής ανικανότητας που θεωρείται η οριστική απώλεια ικανότητας για την άσκηση του επαγγέλματος για το υπόλοιπο της ζωής του ασφαλισμένου.
Το ποσό που αναλαμβάνει να αποδώσει η εταιρία προκύπτει από το ποσοστό της μόνιμης ολικής ανικανότητας, όπως αναφέρεται στον πίνακα προσδιορισμού της κάθε εταιρίας.
Στην περίπτωση που το ατύχημα έχει σαν αποτέλεσμα τη μόνιμη μερική ανικανότητα, η ασφαλιστική εταιρία αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στον ασφαλισμένο το ποσό που αναφέρεται στο ασφαλιστήριο.
Η ασφάλιση προσωπικού ατυχήματος αποζημιώνει ακόμα και στην περίπτωση πρόσκαιρης ολικής ανικανότητας. Η ασφαλιστική εταιρία αναλαμβάνει παράλληλα την υποχρέωση να καταβάλει στον ασφαλισμένο την ημερήσια παροχή που αναφέρεται για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Το ποσό της αποζημίωσης δεν μπορεί να ξεπερνάει το 75% του μέσου εβδομαδιαίου εισοδήματος από προσωπική εργασία κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πριν από το ατύχημα.
Πρέπει να σημειωθεί πως στη περίπτωση που ο ασφαλισμένος νοσηλευτεί έστω για μια ημέρα, η εταιρία θα καταβάλει το ημερήσιο ασφάλισμα. Το ανώτατο όριο είναι 180 ημέρες εφόσον συνεχίζεται η νοσηλεία του από ατύχημα. Ο ασφαλισμένος έχει την υποχρέωση να παραδώσει στην εταιρία το εξιτήριο όπου αναγράφεται η περίοδος παραμονής στο νοσοκομείο καθώς και η αιτία.
Παράλληλα, οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες που έγιναν για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ατυχήματος, καλύπτονται πλήρως από την ασφάλιση προσωπικού ατυχήματος. Επίσης η εταιρία αναλαμβάνει την αμοιβή ιατρού, χειρουργού, έξοδα παραμονής και περίθαλψης σε νοσοκομείο ή κλινική, όπως επίσης θεραπευτικές αγωγές και διαγνωστικές εξετάσεις κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών του ατυχήματος.
Εκπρόσωποι της ασφαλιστικής αγοράς, τονίζουν πως ακόμα και αν κάποιος διαθέτει εξωνοσοκομειακό ή νοσοκομειακό πρόγραμμα, η ασφάλιση προσωπικού ατυχήματος είναι απαραίτητη γιατί προσφέρει πρόσβαση σε φυσιοθεραπείες, καθώς και σε ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις.
Στην περίπτωση λοιπόν ατυχήματος, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να απευθυνθεί στη γραμμή βοήθειας της ασφαλιστικής εταιρίας και να λάβει τις κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις βάσει των όρων του συμβολαίου του.
Διαβάστε επίσης:
Ασφάλιση – Μόνιμη ανικανότητα: Πώς ορίζεται το ύψος της αποζημίωσης
Ανικανότητα από ατύχημα ή ασθένεια: Γιατί είναι απαραίτητη η ασφάλιση
Τα ασφαλιστικά προγράμματα που όλοι έχουμε ανάγκη σε περίπτωση ατυχήματος