Η σκωληκοειδίτιδα αφορά όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους. Η σκωληκοειδής απόφυση είναι τμήμα του παχέος εντέρου και αποτελεί εμβρυικό υπόλειμμα. Δεν έχει ακριβή θέση, συνήθως όμως εντοπίζεται στο δεξί κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς.
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Εκδηλώνεται με έντονα συμπτώματα που μπορεί να επιδεινωθούν γρήγορα και θεωρείται εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση. Η χρόνια σκωληκοειδίτιδα, από την άλλη, δεν έχει την έντονη συμπτωματολογία της οξείας και εμφανίζεται όταν η φλεγμονή επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας συμπτώματα που παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις. Αυτός ο τύπος είναι σπάνιος και αποτελεί μόνο το 1-5% όλων των περιπτώσεων.
Τα συμπτώματα και στις δύο περιπτώσεις είναι παρόμοια και περιλαμβάνουν τον κοιλιακό πόνο, που ξεκινά γύρω από τον αφαλό και σταδιακά μετατοπίζεται στο δεξιό τμήμα της κοιλιακής χώρας. Ο πόνος επιδεινώνεται στην περίπτωση βαθιάς αναπνοής, βήχα ή άσκηση πίεσης στην κοιλιά. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται και η απώλεια όρεξης, η δυσφορία, η ναυτία όπως επίσης και η παρουσία χαμηλού πυρετού.
Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της πάθησης είναι η ηλικία – την συναντάμε πιο συχνά στην κλίμακα 10-30 ετών – και το οικογενειακό ιστορικό, που θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες για εμφάνιση συμπτωμάτων. Παράλληλα, η πάθηση εκδηλώνεται πιο συχνά στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες. Πιο επιρρεπείς θεωρούνται, επίσης, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.
Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εικόνα του πάσχοντος και των συμπτωμάτων που θα περιγράψει, καθώς και στα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος, ούρων και υπερήχων.
Οι καλύψεις από τα συμβόλαια
Όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες αποζημιώνουν την συγκεκριμένη πάθηση με μια χρονική αναμονή 12-18 μηνών. Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος προσέλθει σε συμβεβλημένο νοσηλευτικό ίδρυμα και ακολουθήσουν εξετάσεις, αυτές θα καλυφθούν πλήρως στην περίπτωση που αποφασισθεί εισαγωγή για επέμβαση.
Πρέπει να σημειωθεί πως οι ασφαλιστικές εταιρίες αποζημιώνουν τα έξοδα νοσηλείας, που περιλαμβάνουν τις αμοιβές χειρουργού και αναισθησιολόγου στα συμβεβλημένα νοσηλευτικά ιδρύματα σε ποσοστό 100%.
Στην περίπτωση μη συμβεβλημένου νοσοκομείου, οι αμοιβές χειρουργού, αναισθησιολόγου και βοηθού χειρουργού καλύπτονται σαν ποσοστό του ανώτατου ορίου που αναγράφεται στον αναλυτικό πίνακα παροχών και είναι πάντα σε συνάρτηση με την βαρύτητα της επέμβασης. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων αμοιβών είναι μικρότερο, τότε η ασφαλιστική εταιρία το καλύπτει πλήρως.
Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να μην χρησιμοποιήσει την ιδιωτική του ασφάλιση, έχει τη δυνατότητα -εφόσον υπάρχει σχετική παροχή στο συμβόλαιο – να λάβει επίδομα μη χρήσης, αφού πρώτα προσκομίσει το πρακτικό χειρουργείου και το έντυπο αποζημίωσης το οποίο θα συμπληρώσει με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.
Ο ασφαλισμένος θα λάβει το ποσό του επιδόματος βάσει της επέμβασης που υποβλήθηκε. Στην προκειμένη περίπτωση η αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας περιλαμβάνεται στον πίνακα με τις «μεσαίες» επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής.
Διαβάστε επίσης:
Ασφαλιστήρια: Πώς αποζημιώνουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
Επίδομα Τοκετού – Αποζημίωση: Τι ισχύει στα ασφαλιστήρια υγείας