«Η αιφνίδια διαταραχή της ομιλίας και της άρθρωσης αποτελούν δύο τυπικά συμπτώματα αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Το στράβωμα του στόματος και του προσώπου επίσης υποδηλώνουν μια σοβαρή εγκεφαλική βλάβη» εξηγεί στο ygeiamou ο κύριος Κωνσταντίνος Σπέγγος Νευρολόγος, Υπεύθυνος Τμήματος Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Απομυελινωτικών Νοσημάτων ΥΓΕΙΑ.
Ο ειδικός συμπληρώνει: «Αιφνίδια μυϊκή αδυναμία στο χέρι ή το πόδι με δυσκολία στη στάση και τη βάδιση, μούδιασμα ή απώλεια της αισθητικότητας στο μισό του σώματος, ξαφνική ζάλη, ναυτία και αστάθεια, διαταραχή της όρασης και σε ορισμένες περιπτώσεις αιφνίδιος και εξαιρετικά έντονος πονοκέφαλος είναι επιπλέον συμπτώματα που μπορεί να σηματοδοτούν την εγκατάσταση ισχαιμικού ή αιμορραγικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου».
Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν μακράν τα συνηθέστερα νευρολογικά νοσήματα σύμφωνα με τον κύριο Σπέγγο. Ένας στους έξι συνανθρώπους μας θα υποστεί κάποια στιγμή στη ζωή του ποικίλης αιτιολογίας και βαρύτητας εγκεφαλικό επεισόδιο. Εκτιμάται πως ένας στους τρεις θα παρουσιάσει μόνιμη αναπηρία και μόλις ένας στους τρεις θα μπορέσει να επανέλθει στη φυσιολογική του ζωή.
Όλες σχεδόν οι ασφαλιστικές εταιρίες αποζημιώνουν τις δαπάνες νοσηλείας για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως επείγον περιστατικό.
Στην ασφαλιστική αγορά υπάρχουν προγράμματα που παρέχουν διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι κάποιο πόσο – στην περίπτωση που το κόστος των εξετάσεων υπερβεί την κάλυψη, τότε δίνεται έκπτωση 50% στο υπολειπόμενο.
Επιπροσθέτως, πάντα βάσει συμβολαίου προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς με ασθενοφόρο δεδομένης της κατάστασης του ασθενούς.
Όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες περιλαμβάνουν το εγκεφαλικό επεισόδιο στις «σοβαρές ασθένειες».
Προκειμένου λοιπόν να υπάρχει μια πρόσθετη κάλυψη, όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι επιλέγουν να περιλάβουν στο πρόγραμμα υγείας τους την ασφάλιση σοβαρών ασθενειών.
Συγκεκριμένα ο ασφαλισμένος επιλέγει ένα κεφάλαιο για το οποίο θα κληθεί να ασφαλιστεί με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες. Το εξαιρετικά θετικό είναι πως έτσι ο ασφαλισμένος έχει την δυνατότητα να λάβει ένα ποσό εφάπαξ με το οποίο θα μπορέσει να καλύψει αρκετά έξοδα, αφού ένα εγκεφαλικό επεισόδιο σίγουρα χρειάζεται εξειδικευμένα φάρμακα και πιθανές φυσικοθεραπείες.
Παράλληλα μπορεί να χρειαστεί βοήθεια από ένα φροντιστή κατά την έξοδο του από το νοσοκομείο ή ακόμα και ειδικό εξοπλισμό (νοσοκομειακό κρεβάτι) στο σπίτι αν του έχουν προκύψει κινητικά προβλήματα απόρροια της κατάστασης που βίωσε.
Σε μια τέτοια περίπτωση όπως είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, θα πρέπει άμεσα να ειδοποιηθεί η ασφαλιστική εταιρία ή ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, έτσι ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη καθοδήγηση βάσει των όρων, τις παροχές και τις καλύψεις του συμβολαίου.
Διαβάστε επίσης:
Ασφαλιστήρια: Πώς αποζημιώνουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
Επίδομα Τοκετού – Αποζημίωση: Τι ισχύει στα ασφαλιστήρια υγείας