Η θεραπευτική έγχυση φαρμάκων (ενδοφλέβια, ενδομυϊκά, υποδόρια, ενδοαρθρικά κ.α.) με βελόνα ή καθετήρα αποτελεί συχνή πράξη σε νοσοκομεία και κλινικές για πλήθος περιπτώσεων όπως αφυδάτωση, σοβαρές λοιμώξεις, καρκίνος, αφυδάτωση, ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα), αιμορροφιλία, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ανοσοανεπάρκειες, πολλαπλή σκλήρυνση, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες αυτοάνες νόσοι κ.α..
Η χορήγηση φαρμάκων με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιλέγεται ως η πλέον κατάλληλη μέθοδος για την ταχεία απορρόφηση του φαρμάκου ή την αποδοχή από το κυκλοφορικό σύστημα μεγαλύτερου όγκου υγρών. Έπειτα, ορισμένες μέθοδοι έγχυσης φαρμάκου ίσως προκρίνονται έναντι άλλων όπως π.χ. η ενδοφλέβια χορήγηση αντί ενδομυϊκής ή υποδόριας με σκοπό να αποφευχθούν συμπτώματα όπως πόνος και ερεθισμός. Τέλος, μπορεί να αποτελεί θεραπευτικό «μονόδρομο» όπως στις περιπτώσεις φαρμάκων που χάνουν τη δραστικότητά τους όταν εκτίθενται στο πεπτικό σύστημα, όταν δεν υπάρχει εναλλακτική από του στόματος θεραπεία, η χορήγηση πρέπει να γίνεται με ελεγχόμενο ρυθμό ή το φάρμακο πρέπει να εισέλθει άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος (π.χ. σε αναφυλακτικό σοκ, έμφραγμα, δηλητηρίαση, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α.)
Αντιβιοτικά, βιολογικοί παράγοντες, ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ινοτρόπα φάρμακα, αυξητικές ορμόνες είναι μερικές μόνο θεραπείες που χορηγούνται ενέσιμα (εγχύσεις).
Καλύψεις και εξαιρέσεις
Αν και σε πολλά νοσοκομειακά προγράμματα η ρητή αναφορά της «έγχυσης φαρμάκων» απουσιάζει, μπορεί να εντοπιστεί με το όνομα που προβλέπεται για την εκάστοτε περίπτωση, όπως στην περίπτωση καρκίνου με τον όρο «χημειοθεραπεία» (σχετικά με την κάλυψη χημειοθεραπείας, διαβάστε εδώ). Μπορεί όμως να αναγράφεται όπως στην περίπτωση προγράμματος που αναφέρει την κάλυψη για ενδοαρθρικές, ενδοσπονδυλικές και ενδοβολβικές εγχύσεις φαρμάκων (κυρίως για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας) μετά από χρονική αναμονή ενός έτους, είτε να συγκαταλέγεται στους πίνακες με τις επεμβάσεις (π.χ. οι εγχύσεις διογκωτικών υλικών στις φωνητικές χορδές (λ.χ. προς αντιμετώπιση πάρεσες/παράλυσής τους) στις μεσαίες ωτορινολαρυγγολογικές επεμβάσεις).
Το συμβόλαιο θα καλύψει και θεραπείες συνεχούς εκχύσεως (µε αντλία) καθώς και την εμφύτευση συσκευής μόνιμης και σταθερής έγχυσης φαρμάκων όπως στην περίπτωση της δεξαμενής Ommaya που επιτρέπει στον γιατρό να χορηγεί τη φαρμακευτική αγωγή στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (π.χ. ενδοκοιλιακή έγχυση μορφίνης).
Οι καλύψεις, σύμφωνα με τα όρια που θέτει το πρόγραμμα, θα ενεργοποιηθούν και στην περίπτωση που η έγχυση φαρμάκων αποτελεί πρώτη επιλογή πριν τη χειρουργική επέμβαση, όπως στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος*. Αυτό που πρέπει να έχουν πάντα υπ’ όψιν, σημειώνουν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, είναι η περίπτωση για την οποία πραγματοποιείται η θεραπεία να υπάγεται στους καλυπτόμενους κινδύνους. Κατά συνέπεια, οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναμένουν ότι η εταιρεία θα αναλάβει τη δαπάνη για ενδοαρθρικές ενέσεις προς θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, όχι όμως για την ανακούφιση από χρόνιο πόνο.
Πέραν της παραπάνω περίπτωση, «τοίχο» στο αίτημα για αποζημίωση θα συναντήσουν κατά το πιθανότερο και όσοι:
- προσήλθαν στο νοσοκομείο λόγω επιπλοκών από εγχυση φαρμάκων χωρίς τη γνωμάτευση και παρακολούθηση θεράποντος γιατρού
- επιθυμούν την έγχυση φαρμάκου στο σπίτι -στην περίπτωση που η εταιρεία δεν καλύπτει τη χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων κατ΄οίκον
- πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία με πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP), η οποία μπορεί να αναφέρεται στις εξαιρέσεις του συμβολαίου
- έλαβαν ενδοαρθρικές και ενδοσπονδυλικές εγχύσεις φαρμάκων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών
- επιθυμούν να υποβληθούν σε ενδοφλέβιες (IV – Intravenous) θεραπείες για αισθητικούς λόγους κ.α.
* Η θεραπεία PRP αποτελεί συχνά θεραπεία εκλογής για εκφυλιστικές παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, ακόμα και φάρμακα όπως το υαλουρονικό οξύ ή τα κορτικοστεροειδή που μπορεί να μην αναγράφονται στη λίστα με τις εξαιρέσεις δίνουν προσωρινή λύση στο πρόβλημα. Έτσι, η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να θεωρήσει μη θεραπεία τη συγκεκριμένη μέθοδο και να διευκρινίσει ότι θα καλύψει μόνο την αρθροπλαστική που αποτελεί και τη μοναδική οριστική θεραπεία της πάθησης. Για αυτήν όπως και κάθε άλλη περίπτωση, είναι σημαντικό να ζητάτε κατατοπιστικές πληροφορίες από τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ή την εταιρεία.
Διαβάστε επίσης:
Παθήσεις βλεφάρων – Βλεφαροπλαστική: Ποιες περιπτώσεις αποζημιώνει το συμβόλαιο υγείας
Ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Νοσηλεία: Πότε κινδυνεύετε να πληρώσετε από την τσέπη σας
Τέσσερα SOS ερωτήματα πριν υπογράψετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο