Τα διαθλαστικά σφάλματα όπως η μυωπία, ο αστιγματισμός ή υπερμετρωπία αποτελούν σταθερές εξαιρέσεις του συνόλου σχεδόν των ασφαλιστηρίων νοσοκομειακής περίθαλψης. Ακόμη και μέσω των προνομίων προς τους ασφαλισμένους μέσα από τη συνεργασίες με κλινικές και γιατρούς, οι παροχές θα περιοριστούν στον έλεγχο -δωρεάν είτε έναντι χαμηλού κόστους αναλόγως την εταιρεία- από συμβεβλημένο οφθαλμίατρο.
Έτσι, ενώ για παθήσεις των ματιών όπως ο στραβισμός, το γλαύκωμα ή ο καταρράκτης καλύπτονται από τα νοσοκομειακά προγράμματα, διαθλαστικές ανωμαλίες που συνήθως είναι εκ γενετής δεν θα αποζημιωθούν από την εταιρεία.
Εκφυλιστική μυωπία
Διεθνείς επιστημονικές μελέτες κάνουν λόγω για μια επικείμενη «πανδημία μυωπίας», ένα σύνηθες διαθλαστικό σφάλμα που περιορίζει τη μακρινή όραση. Οι παράγοντες κινδύνου ποικίλλουν (κληρονομικότητα, συγγενές γλαύκωμα, οπτική νευροπάθεια, ορμονικές μεταβολές κ.α.), όπως και η σοβαρότητά της (ήπια: -0.25 έως -3.00 βαθμοί ή διόπτρες, μέτρια: -3,25 έως -6,00 βαθμοί, υψηλή: πάνω από -6,00 βαθμοί). Υπάρχει όμως και μία ακόμξη διάκριση: η μυωπία διακρίνεται στην απλή και την εκφυλιστική (παθολογική ή κακοήθη).
Ενώ η πρώτη περίπτωση αντιμετωπίζεται με γυαλιά όρασης, φακούς επαφής είτε διαθλαστική χειρουργική επέμβαση με laser και δεν αποτελεί απειλή για την όραση, η εκφυλιστική μυωπία αποτελεί πολύπλοκη περίπτωση. Σύμφωνα με τους οφθαλμιάτρους, πέραν της συνηθισμένης θολής εικόνας των μακρινών αντικειμένων, εν προκειμένω:
- εντοπίζονται εκφυλιστικές αλλοιώσεις στους χιτώνες των ματιών
- εμφανίζεται συχνότερα κατά την εφηβεία
- οι βαθμοί (πάνω από 6 χωρίς όμως να συνδέεται πάντα με το ποσοστό μυωπίας) αυξάνονται ταχύτατα και σε ετήσια βάση
- πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο (έως 1 στους 10 περίπου ή 8%) αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς ή και άλλων παθήσεων όπως καταρράκτης και γλαύκωμα.
Η επέμβαση που χρησιμοποιείται για να ανακόψει την πορεία της εκφυλιστικής μυωπίας είναι η σκληροπλαστική που, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο Nature, είναι αποτελεσματική στο 95% των περιπτώσεων, ενώ η χειρουργική ομάδα που κοινοποίησε τα αποτελέσματα σημείωσε πως τα κριτήρια για την επέμβαση στις υπό μελέτη περιπτώσεις περιελάμβαναν:
- γρήγορη εξέλιξη της μυωπίας από 5,0 σε 6,0 βαθμούς και αύξησή της κατά τουλάχιστον 1 βαθμό ετησίως, με αύξηση δυστροφικών αλλαγών στο βυθό και ακολούθως επιδείνωση της οπτικής οξύτητας.
- αύξηση των δυστροφικών αλλαγών στον αμφιβληστροειδή και το υαλοειδές σώμα, ακόμη και όταν δεν υπήρχε αύξηση του βαθμού μυωπίας.
Αναχαίτιση ή αποκατάσταση
Η επέμβαση της σκληροπλαστικής εντοπίζεται σε πολλά νοσοκομειακά προγράμματα. Ρωτώντας έμπειρους ασφαλιστές γιατί προβλέπεται κάλυψη (ως μεγάλη οφθαλμολογική επέμβαση συνήθως), μας επεσήμαναν ότι η αναχαίτιση της επικίνδυνης μυωπίας -η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα για την όραση και επιπλέον κόστη θεραπείας- και όχι η αποκατάσταση της καλής όρασης, είναι οι όροι που κάνουν τη διαφορά.
Μια υποσημείωση για το τέλος, είναι η σωστή έρευνα αγοράς για το ιδανικό ασφαλιστήριο. Κυκλοφορούν νέα προγράμματα που καλύπτουν και τη διόρθωση της υπερμετρωπίας.
Διαβάστε επίσης:
Θέλετε να διορθώσετε τη μυωπία σας με λέιζερ; Τι καλύπτει η ασφαλιστική
Ασφάλιση – Παιδί: Πώς καλύπτεται η επέμβαση για τον στραβισμό
Ασφαλιστήριο: Ποιες οφθαλμολογικές επεμβάσεις καλύπτει και ποιες όχι