Ακόμα και μια σωτήρια χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει ως επακόλουθο επώδυνες ή και επικίνδυνες επιπλοκές που θα οδηγήσουν στη χειρουργική αίθουσα. Η πνευμονική εμβολή και η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, αιτίες νοσηρότητας για 3 – 5 σχεδόν στα 10 περιστατικά γενικής χειρουργικής, μπορεί να εμφανιστούν έως και 7 ημέρες από την επέμβαση, ένα 35% χειρουργηθέντων στην κοιλιακή χώρα θα εμφανίσουν μετεγχειρητικές κήλες μέσα στα πρώτα 4-5 χρόνια, μια υστεροσκόπηση μπορεί να προκαλέσει διάτρηση της μήτρας και, ακόμα και οι ελάχιστα επεμβατικές λαπαροσκοπικές μέθοδοι, δεν θα εξαλείψουν τον κίνδυνο λοίμωξης, αιμορραγίας ή τραυματισμού κάποιου γειτνιάζοντος οργάνου.
Μια εύλογη απορία ατόμων με ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης είναι «ποιος καλύπτει τη δεύτερη εισαγωγή στο νοσοκομείο;».
Στα περιγράμματα των νοσοκομειακών προγραμμάτων δίδεται ο ορισμός της νοσηλείας και η διάρκεια που καλύπτεται από το συμβόλαιο, για την οποία γράψαμε σε πρόσφατο άρθρο ότι φτάνει τις 365 ημέρες εφόσον είναι συνεχόμενη, ανεξάρτητα αν η νοσηλεία πραγματοποιείται στο ίδιο ασφαλιστικό έτος ή μεταξύ δύο διαδοχικών. Διευκρινίζεται επιπλέον ότι το παραπάνω όριο ισχύει αθροιστικά και για διαδοχικές νοσηλείες για την ίδια αιτία ή επιπλοκές που προήλθαν από αυτήν, δηλαδή ο ασφαλισμένος δεν θα πληρώσει ξανά την απαλλαγή καθώς η εταιρεία θα τη θεωρήσει ως μία συνεχόμενη νοσηλεία.
Κάθε εταιρεία ωστόσο θέτει το δικό της χρονικό όριο, υπέρβαση του οποίου θα σημάνει νέα, διαφορετική νοσηλεία. Έτσι, σε ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα η νέα επέμβαση λόγω επιπλοκών της πρώτης θα πρέπει να πραγματοποιείται σε λιγότερο από 90, 45 ή και 30 ημέρες ανάλογα με την εταιρεία, με την προϋπόθεση πάντα ότι η ασφαλιστική κάλυψη είναι σε ισχύ.
Έτσι, μια μετεγχειρητική κοιλιοκήλη που συνέβη δύο χρόνια από την επέμβαση δεν θα καλυφθεί ως τμήμα του αρχικού χειρουργείου. Η εγχείρηση όμως για τη διάσπαση ενός χειρουργικού τραύματος ή η θρομβόλυση για μια φλεβική θρομβοεμβολή σε διάστημα κάποιων ημερών θα καλυφθούν κατά τα όρια και τις προϋποθέσεις που θέτει το συμβόλαιο για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις. Αντίστοιχα, αν μετά το χειρουργείο υπάρξει φλεγμονώδης αντίδραση και απαιτηθεί εκ νέου νοσηλεία μία εβδομάδα μετά, ο ασφαλισμένος δεν θα πληρώσει για την εισαγωγή και περίθαλψή του.
Επιπλοκές από μη καλυπτόμενες επεμβάσεις
Τι γίνεται ωστόσο αν η επιπλοκή προέλθει από επέμβαση για μη καλυπτόμενο κίνδυνο; Επί παραδείγματι, κάποιος χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση στο θώρακα ή την κοιλία μετά από τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε υπό την επήρεια μέθης, κατεξοχήν εξαίρεση των συμβολαίων υγείας και συνεπώς πλήρωσε από την τσέπη του τα νοσήλια. Έπειτα όμως χρειάστηκε πλύση θώρακος λόγω πλευρίτιδας (παρουσία υγρού στον πνεύμονα) ή αιμοθώρακος (συλλογή αίματος μεταξύ του πνεύμονα και του θωρακικού τοιχώματος) που προκλήθηκαν συνεπεία της αρχικής επέμβασης. Αν και η «πλύση θώρακος» αποτελεί περίπτωση που καλύπτεται από τα συμβόλαια υγείας, εν προκειμένω θα εξαιρεθεί αφού στους όρους των συμβολαίων για τις περιπτώσεις που δεν θα καλύψει το συμβόλαιο προστίθεται διευκρίνιση «καθώς επίσης και οι επιπλοκές τους».
Διαβάστε επίσης:
Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε μια ασφάλιση υγείας
Ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Πότε μπορούμε να το ακυρώσουμε – Τα 3 δικαιώματα των ασφαλισμένων
Επαναφορά σε ισχύ ασφαλιστηρίου συμβολαίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε