Οι θεραπείες με χορήγηση ορμονών ή αντι-ορμονικών φαρμάκων βρίσκουν εφαρμογή σε πλήθος περιπτώσεων μεταξύ των οποίων ιατρικές καταστάσεις (π.χ. παθήσεις του θυρεοειδούς, ορμονοεξαρτώμενοι καρκίνοι) η υπογονιμότητα, η αντισύλληψη ή ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν φυσιολογικά με την ηλικία (π.χ. εμμηνόπαυση, δευτεροπαθής υπογοναδισμός).
Παρά την ευρεία χρήση τους στο πεδίο της πρόληψης και της θεραπείας, όροι όπως «ορμόνες» ή «ορμονοθεραπεία» δεν εντοπίζονται στα περιγράμματα των ασφαλιστηρίων υγείας. Ωστόσο, ειδήμονες περί του ασφαλιστικού κλάδου υγείας σημειώνουν τις περιπτώσεις που η θεραπεία με ορμόνες δύναται να καλυφθεί.
Εμμηνόπαυση
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα ή υποκατάστατα οιστρογόνων αποτελεί μια επιλογή για γυναίκες που βιώνουν έντονα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και αντιμετωπίζουν κατ’ επέκταση δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η λήψη τους πρέπει να διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, στη μικρότερη δυνατή δοσολογία και υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση λόγω των σημαντικών ανεπιθύμητων ενεργειών και κινδύνων τους, καθώς έχουν συσχετιστεί με καρκίνο του μαστού αλλά και καρδιαγγειακά επεισόδια.
Καλύπτεται; Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως, αφού δεν εντοπίζεται ρητώς στις εξαιρέσεις, υπάρχει «παραθυράκι» για την κάλυψή της. Ωστόσο, ακόμη και αν η εμμηνόπαυση έρθει πρόωρα και προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, θεωρείται κατά την ασφαλιστική σκέψη μια φυσιολογική εξέλιξη -όπως πράγματι είναι- και όχι μια ιατρική κατάσταση. Αντίστοιχα, η εταιρεία το πιθανότερο είναι να μην αναλάβει τις δαπάνες της μακροχρόνιας αυτής θεραπείας και για την περίπτωση χειρουργικής εμμηνόπαυσης, τεχνητής δηλαδή διακοπής της έμμηνου ρύσης που θα ακολουθήσει μιας υστερεκτομής ή ωοθηκεκτομής (π.χ. λόγω ινομυωμάτων). Αν και οι προηγούμενες περιπτώσεις καλύπτονται από τα συμβόλαια υγείας, η εμμηνόπαυση που θα ακολουθήσει δεν μπορεί να θεωρηθεί επιπλοκή.
Tip: Χάρη στις ειδικές παροχές μέσω συνεργασιών που εξασφαλίζουν οι εταιρείες για τους πελάτες τους, οι ασφαλισμένες μπορούν να επωφεληθούν από τις προνομιακές τιμές για γυναικολογικό έλεγχο (υπερηχογράφημα, επίχρισμα κολπικού επιθηλίου) που θα αποκαλύψει τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση ή έλεγχο για την οστεοπόρωση, κατάσταση αλληλένδετη με την εμμηνόπαυση.
Ορμονοευαίθητοι καρκίνοι
Η θεραπεία για την αναστολή της έκκρισης ή δράσης ορμονών που βοηθούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων αξιοποιείται σε περιπτώσης καρκίνων όπως του προστάτη, του μαστού και του ενδομητρίου. Η ορμονοθεραπεία μπορεί να γίνεται κατά μόνας ή να συνδυάζεται με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Ωστόσο θεωρείται καλύτερα ανεκτή συγκριτικά με τις χημειοθεραπείες, ενώ στην περίπτωση γυναικολογικών καρκίνων η γονιμότητα μπορεί να διατηρηθεί και σε πολύ καλό επίπεδο μάλιστα έναντι της χημειοθεραπείας.
Καλύπτεται; Ο καρκίνος καλύπτεται από όλα τα νοσοκομειακά προγράμματα κατόπιν μιας αναμονής έξι (6) συνήθως μηνών. Κατά συνέπεια, και εφόσον προκρίνεται από την ιατρική γνωμάτευση η χορήγηση ορμονοθεραπείας, το συμβόλαιο θα πρέπει να καλύψει τη δαπάνη της. Στην περίπτωση καρκίνου του προστάτη, η ορμονοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί πριν από την ακτινοθεραπεία για συρρίκνωση του όγκου και βελτίωση έτσι της αποτελεσματικότητά της ή μετά τη χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία για να επιβραδύνει την ανάπτυξη των εναπομεινάντων καρκινικών κυττάρων.
Για τον καρκίνο του μαστού, η λεπτομερής ανάλυσή του για διάφορα χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων η ύπαρξη υποδοχέων οιστρογόνων και προγεστερόνη, θα γίνει μετά την αφαίρεση του όγκου που θα έχει ήδη καλυφθεί από το συμβόλαιο. Η εταιρεία μπορεί να καλύψει την εξέταση που θα δείξει αν θα προτιμηθεί η χορήγηση ορμονοθεραπείας στην ασθενή, είτε μετεγχειρητικά ή όταν υπάρχουν μεταστάσεις με θεραπευτικό στόχο. Εντούτοις, πρόκειται για μια εξέταση που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ κατά το 85% -εφόσον χρειαστεί ορμονοθεραπεία, καλύπτεται 100% από τον οργανισμό- και, συνεπώς, η ασφαλισμένη μπορεί να αιτηθεί την κάλυψη της συμμετοχής της από την εταιρεία, εφόσον προβλέπεται από τους όρους του συμβολαίου.