Από το 2000 και κατόπιν πρωτοβουλίας της Γερμανικής Ένωσης Εγκεφαλικών Όγκων, η 8η Ιουνίου εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Όγκων. Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορεί να είναι πρωτοπαθείς (του ίδιου του εγκεφάλου) ή μεταστατικοί /δευτεροπαθείς (μετάσταση από άλλο όργανο) και έπειτα καλοήθεις ή κακοήθεις, αποτελούν όμως ιδιαίτερη περίπτωση και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ακόμη και μη καρκινικοί όγκοι ενδέχεται να παρεμποδίζουν λειτουργικές περιοχές του εγκεφάλου και να επιφέρουν σημαντικές νευρολογικές διαταραχές, ενώ η εξαλλαγή τους σε κακοήθεια είναι συχνότερη συγκριτικά με καλοήθεις όγκους που εμφανίζονται σε άλλα όργανα.
Από τους συνηθέστερους όγκους του εγκεφάλου είναι τα γλοιώματα. Σύμφωνα με τον οδηγό της Αντικαρκινικής Ένωσης (Anticancer Fund) για τα γλοιώματα, πρόκειται για μια ομάδα όγκων του κεντρικού νευρικού συστήματος που διαφοροποιούνται ανάλογα με τα εγκεφαλικά κύτταρα από τα οποία προέρχονται και το βαθμό επιθετικότητας, από το λιγότερο επιθετικό γλοίωμα χαμηλού βαθμού κακοηθείας, πλέον επιθετικό γλοιοβλάστωμα. Το τελευταίο αποτελεί τον συχνότερο (12-15%) και πιο θανατηφόρο πρωτοπαθή εγκεφαλικό όγκο, με προσδόκιμο επιβίωσης τους 14 μήνες εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες 45-70 ετών με συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ναυτία, έμετοι, επιληπτικές κρίσεις, αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια, διαταραχές στην ομιλία, τη μνήμη ή/και την όραση, εκδηλώσεις κοινές και με άλλες παθήσεις για το λόγο αυτό η ιατρική καθοδήγηση για τον διαγνωστικό έλεγχο κρίνεται αναγκαία. Για την αντιμετώπισή του συνδυάζονται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση με ακτινοθεραπεία και (σπανιότερα) χημειοθεραπεία.
Καλύψεις για τη διάγνωση και αντιμετώπιση
Όπως και σε κάθε περίπτωση ασθένειας, η πρόνοια για ασφαλιστική κάλυψη διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών επισκέψεων -ως αυτόνομο πρόγραμμα ή συμπληρωματικό στο βασικό νοσοκομειακό- θα αποδειχθεί σωτήρια στην περίπτωση που εκδηλωθούν τα συμπτώματα και ο ασφαλισμένος έχει φροντίσει να ενισχύσει το ασφαλιστικό του πρόγραμμα με την παροχή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Για την περίπτωση του γλοιβλαστώματος, ο διαγνωστικός έλεγχος θα συμπεριλάβει βάσει πρωτοκόλλου τη νευρολογική εξέταση (έλεγχος μυϊκής δύναμης, αφής, ισορροπίας, όρασης και ακοής κ.α.), απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική και αξονική τομογραφία εγκεφάλου) που θα εντοπίσουν τον όγκο και θα προσδιορίζουν την ακριβή θέση και έκτασή του και τέλος λήψη βιοψίας για ιστοπαθολογική εξέταση που θα δώσει και την οριστική διάγνωση. Η ειδικότητα του νευρολόγου και ο απεικονιστικός έλεγχος εξασφαλίζονται μέσα από την εξωνοσοκομειακή φροντίδα μέσα από προνομιακές τιμές ή και δωρεάν αναλόγως την εταιρεία.
Για τη λήψη βιοψιών όπως και τη χειρουργική αντιμετώπιση, θα χρειαστεί ο ασφαλισμένος να έχει ένα ασφαλιστήριο πρόγραμμα για νοσηλεία από ασθένεια, στον πίνακα του οποίου εντοπίζεται τόσο η λήψη βιοψίας για εγκεφαλικό όγκο στις βαριές συνήθως επεμβάσεις, όσο και το γλοιοβλάστωμα στις εξαιρετικά βαριές. Μετεγχειρητικά, αναλόγως την περίπτωση θα επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία, κυρίως χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία (ενημερωθείτε για το πώς καλύπτονται εδώ).
Τέλος, ασφαλιστική κάλυψη ενεργοποιείται και για φαρμακευτικές αγωγές έναντι των συμπτωμάτων που προϋπήρχαν της χειρουργικής αντιμετώπισης ή παρέμειναν, όπως αντιεπιληπτικά για ασθενείς με επιληπτικές κρίσεις και κορτικοστεροειδή για ανακούφιση από τη φλεγμονή του όγκου.
Δύο ακόμα πληροφορίες
Καθώς το γλοίωμα ενδέχεται να επιστρέψει και να απαιτήσει εκ νέου χειρουργείο, ακτινοβολίες ή χημειοθεραπεία, είναι σημαντικό ο ασφαλισμένος να γνωρίζει τι προβλέπεται για τις διαδοχικές νοσηλείες (διαβάστε εδώ), ενώ για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του ασθενούς μια σημαντική βοήθεια μπορεί να αποδειχθεί το Επίδομα Σοβαρών Ασθενειών, για υπηρεσίες φροντιστή ή επισκέψεις σε ένα εξειδικευμένο νευροογκολογικό κέντρο ενδεικτικά.
Διαβάστε επίσης:
Νοσοκομειακό Πρόγραμμα: Δείτε όλες τις παροχές που περιλαμβάνει
Ακτινοθεραπείες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αποζημίωσή τους
Καρκίνος Mαστού: Δείτε όλες τις καλύψεις του ασφαλιστικού συμβολαίου υγείας