Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tohoku ανέπτυξαν ένα νέο είδος «έξυπνων» φακών επαφής που μπορούν να αποτρέψουν την ξηρότητα των ματιών. Το αυτο-ενυδατώμενο σύστημα, το οποίο περιγράφεται στη σχετική δημοσίευση στο Advanced Materials Technologies, διατηρεί ένα στρώμα υγρού ανάμεσα στους φακούς επαφής και τα μάτια μέσω ενός καινοτόμου μηχανισμού.
Οι «έξυπνοι» φακοί επαφής είναι wearable συσκευές που μπορούν να επεκτείνουν την όραση πέρα από τις φυσικές ανθρώπινες δυνατότητες. Αναπτύσσονται, άλλωστε, για μια ποικιλία εφαρμογών, από τη μη επεμβατική παρακολούθηση έως τη διόρθωση της όρασης και τις οθόνες επαυξημένης πραγματικότητας.
«Παρόλο που υπάρχουν πολλές πρόσφατες εξελίξεις σε νέες λειτουργίες για ‘έξυπνους’ φακούς επαφής, μικρή είναι η πρόοδος που έχει γίνει στην επίλυση των μειονεκτημάτων που σχετίζονται με την καθημερινή εφαρμογή των φακών επαφής», αναφέρει ο καθηγητής Matsuhiko Nishizawa, μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Tohoku.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των φακών επαφής είναι ότι μπορούν να προκαλέσουν το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας, επειδή ο άνθρωπος που τους φορά δεν ανοιγοκλείνει συχνά τα μάτια του, αλλά και λόγω της αυξημένης εξάτμισης της υγρασίας των φακών. Το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό του κερατοειδούς και φλεγμονή, όπως και σε έντονο αίσθημα ενόχλησης.
Προκειμένου, λοιπόν, να αντιμετωπίσουν αυτό το σημαντικό πρόβλημα, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο μηχανισμό που διατηρεί την υγρασία των φακών. Το σύστημα χρησιμοποιεί ηλεκτροσμωτική ροή (EOF), κίνηση κατά την οποία ένα ρεύμα που εφαρμόζεται στην υδρογέλη προκαλεί τη ροή του υγρού από την άνοδο προς την κάθοδο από την προσωρινή δεξαμενή δακρύων του ασθενούς, η οποία βρίσκεται πίσω από το κάτω βλέφαρο στην επιφάνεια του ματιού.
«Η ανακάλυψή μας αποτελεί την πρώτη απόδειξη ότι η ηλεκτροσμωτική ροή σε ένα μαλακό φακό επαφής μπορεί να κρατήσει τον φακό υγρό», σημειώνει ο Δρ. Nishizawa.
Οι επιστήμονες διερεύνησαν επίσης την πιθανότητα χρήσης ενός ασύρματου τροφοδοτικού ενέργειας για τους φακούς επαφής, με μπαταρίες που έχουν αποδειχθεί ασφαλείς και μη τοξικές για τα ζωντανά κύτταρα. Απέδειξαν, λοιπόν, ότι το σύστημα μπορεί να τροφοδοτηθεί με επιτυχία από αυτές τις βιο-μπαταρίες, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας πάνω στον φακό επαφής.
Σημειώνεται, τέλος, ότι περαιτέρω έρευνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη αυτο-ενυδατώμενων φακών επαφής που θα είναι ισχυρότεροι και ικανοί να λειτουργούν σε μικρότερα ρεύματα.