Ένα σύστημα ραντάρ που αναπτύχθηκε στο βελγικό Πανεπιστήμιο του Βατερλώ μπορεί να ελέγχει ασύρματα τα ζωτικά σημάδια του ασθενή μειώνοντας την ανάγκη παρακολούθησής του μέσω της σύνδεσής του με μηχανήματα.
Σε μία συσκευή μικρότερη από κινητό τηλέφωνο, η νέα τεχνολογία καταγράφει τις καρδιακές και αναπνευστικές τιμές χρησιμοποιώντας κύματα ραντάρ τα οποία αναλύονται από αλγόριθμους που είναι ενσωματωμένοι σε έναν ψηφιακό επεξεργαστή σήματος.
Οι ερευνητές δημιούργησαν το σύστημα για να παρατηρούν ασθενείς με υπνική άπνοια εντοπίζοντας τις ανεπαίσθητες κινήσεις του στήθους τους ενώ αυτοί κοιμούνται, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να συνδεθούν με εργαστηριακό εξοπλισμό μέσω πολυάριθμων καλωδίων.
«Η όλη περίπλοκη διαδικασία παρακολούθησης του ασθενούς γίνεται πλέον ασύρματα», δήλωσε ο George Shaker, καθηγητής Μηχανικής στο Βατερλώ. «Και αντί να γίνεται σε μία κλινική θα μπορούσε να γίνεται στο σπίτι από την άνεση του κρεβατιού του ασθενούς μέσω καθημερινής και συνεχόμενης παρακολούθησης» συμπληρώνει.
Στη μελέτη που διεξήχθη στο Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, θυγατρική μονάδα του Πανεπιστημίου του Βατερλώ παρακολουθήθηκαν περισσότεροι από 50 εθελοντές.
Το σύστημα που συλλέγει και αναλύει δεδομένα από τα ραδιοκύματα που λαμβάνει ασύρματα από τα σώματα των ασθενών επιτυγχάνει ακρίβεια αποτελεσμάτων που προσεγγίζει κατά 90% την ακρίβεια του συνηθισμένου ενσύρματου εξοπλισμού.
«Είναι η πρώτη φορά που ένα ραντάρ χρησιμοποιείται για την αίσθηση της καρδιάς με αυτό το βαθμό ακρίβειας και σε ένα μη ελεγχόμενο περιβάλλον», δήλωσε ο Mostafa Alizadeh ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. «Οι εθελοντές κοιμήθηκαν ανεμπόδιστα σε όποια στάση τους βόλευε έως και οχτώ ώρες».
Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο χρήσης της τεχνολογίας σε ασθενείς θεραπευτηρίων και νοσοκομείων για μετρήσεις ρουτίνας των καρδιακών και των αναπνευστικών τιμών τους, καθώς και την καταγραφή των πτώσεων.
Τα πλεονεκτήματα του συστήματος για την παρακολούθηση της υπνικής άπνοιας είναι πως προστατεύει την ιδιωτικότητα του ασθενούς καθώς δεν χρησιμοποιούνται κάμερες, είναι πολύ πιο άνετο, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα σπίτια αντί σε ειδικές κλινικές ύπνου.
«Με τα παραδοσιακά συστήματα που απαιτούν καλώδια και ραντεβού κλεισμένα βδομάδες πριν, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε τόσο φυσιολογικά όσο θα κοιμόσασταν στο κρεβάτι σας κάτι που κάνει τη μελέτη ύπνου μία δυσάρεστη εμπειρία», δήλωσε ο καθηγητής Shaker.
Εκτός από την υπνική άπνοια η οποία χαρακτηρίζεται από διακοπές της αναπνοής, το σύστημα θα μπορούσε να παρακολουθήσει και ασθενείς με διαταραχή περιοδικής κίνησης των άκρων, σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών και επιληπτικές κρίσεις.