Η διπλή μόλυνση από τον ιό της γρίπης και τον νέο κορωνοϊό πολλαπλασιάζει δραματικά του κινδύνους για την υγεία του ασθενούς, συμπεραίνει πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, τη Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ και το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης με επικεφαλής τους καθηγητές James Stewart και Julian Hiscox από το Ινστιτούτο Λοιμωξιολογίας, Οικολογικών και Κτηνιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.
Το φαινόμενο της συννοσηρότητας προκαλείται από την ταυτόχρονη κυκλοφορία διαφορετικών παθογόνων και οφείλεται στις συνεργατικές ή ανταγωνιστικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Παρατηρήθηκε πρώτη φορά την περίοδο της Ισπανικής Γρίπης, όταν δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού επιδείνωσαν την ήδη κακή υγεία των ασθενών που είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης A.
Στην τωρινή πανδημία έχουν ήδη σημειωθεί περιστατικά διπλής λοίμωξης από τον ιό της γρίπης και τον SARS-CoV-2, με βρετανική μελέτη να διαπιστώνει έως και εξαπλάσιο κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς με τη συννοσηρότητα.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν σε ποντίκια τον αντίκτυπο που είχε στην υγεία τους η διαδοχική μόλυνση από τον ιό της γρίπης Η1Ν1 και τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Μολονότι τα αποτελέσματα των πειραμάτων στα ποντίκια δεν μπορούν με ακρίβεια να προβλέψουν τις συνέπειες που θα είχε η συγκεκριμένη συννοσηρότητα στον ανθρώπινο οργανισμό, οι πολλές ομοιότητές τους στη συμπτωματολογία της COVID-19 εν προκειμένω καθώς και η εκτεταμένη τους χρήση για τη μελέτη των πνευμονοπαθειών και πιθανών φαρμακευτικών παρεμβάσεων, επιτρέπουν την αποκόμιση σημαντικής γνώσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση σε περιπτώσεις όπως αυτή του νέου κορωνοϊού.
Όπως διαπιστώθηκε, η προσβολή των πειραματόζωων με τους ιούς οδήγησε σε νόσηση και ανάρρωση, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση που τη μόλυνση από τον ιό της γρίπης ακολούθησε μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό, τα κλινικά συμπτώματα ήταν σημαντικά πιο σοβαρά.
Ωστόσο, εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν το στοιχείο για τον πολλαπλασιασμό των ιών στους οργανισμούς των ποντικιών: μολονότι στην περίπτωση συννοσηρότητας ο ιικός πολλαπλασιασμός του SARS-CoV-2 μειώθηκε σε σύγκριση με την ομάδα αποκλειστικής μόλυνσης από κορωνοϊό, η φλεγμονώδης απόκριση ήταν αρκετά πιο αυξημένη, παράγοντας που φαίνεται να εξηγεί τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στα ποντίκια με τη συνύπαρξη των δύο λοιμώξεων.
Τα νέα ευρήματα καθιστούν σαφή την αναγκαία λήψη μέτρων όχι μόνο για την ανάσχεση της πανδημίας που έχει περάσει πλέον στο δεύτερο κύμα αλλά και την πρόληψη για την επερχόμενη επέλαση της γρίπης.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Πώς θα ξεχωρίσεις αν έχεις Covid-19, κρυολόγημα ή γρίπη
Γρίπη – Κορωνοϊός – Κρυολόγημα: Πώς θα τα γλιτώσετε όλα αυτό το χειμώνα
Κορωνοϊός – Ιαπωνία: Τετραπλάσια η διάρκεια ζωής του έναντι της γρίπης πάνω στο ανθρώπινο δέρμα