Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι διαπίστωσαν σε σχετική έρευνα ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή δυσκαμψία που σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια, αναστρέφοντας την γήρανση των αγγείων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology.

Η άσκηση γενικότερα θεωρείται καλή πρακτική, ωστόσο σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια συνήθως δεν συστήνεται υπό τον φόβο ότι μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στην καρδιά.

Νέα έρευνα ωστόσο από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αγγείων της καρδιάς για τους ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν στη μελέτη χοίρων το καρδιακό σύστημα και το μυοκάρδιο των οποίων παρουσιάζει αναλογίες – τόσο δομικά όσο και λειτουργικά – με τους ανθρώπους.

Ο Craig Emter επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Μισούρι μελέτησε τρεις διαφορετικές ομάδες χοίρων με καρδιακή ανεπάρκεια. Η μία ομάδα παρέμενε αδρανής, η δεύτερη αθλούνταν στα πρότυπα της υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης και η τρίτη έκανε συνεχή χαμηλής έντασης άσκηση.

Ο καθηγητής Emter διαπίστωσε ότι ανεξαρτήτως της έντασης ή της διάρκειας της άσκησης, οποιοδήποτε επίπεδο άσκησης είχε ως αποτέλεσμα την βελτίωση της κατάστασης της υγείας των αγγείων της καρδιάς,

Ο Craig Emter σχολίασε ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνουν ό,τι και ένας υγιής ενήλικας, οπότε τίθεται το ερώτημα της έντασης και του είδους της άσκησης που μπορούν να κάνουν. «Βρήκαμε ότι ανεξαρτήτως της έντασης της άσκησης, μια ορισμένη φυσική δραστηριότητα ήταν ευεργετική για την υγεία της καρδιάς συγκριτικά με την απουσία άσκησης» δήλωσε ο Δρ. Emter.

Ο ερευνητής εκτιμά ότι τα ευρήματά του μπορεί να είναι χρήσιμα και εφαρμόσιμα στους ανθρώπους και στη βελτίωση της υγείας των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.