Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ένας σταθερός και ευτυχισμένος γάμος είναι επωφελής για την υγεία των δυο συντρόφων και αυξάνει την μακροζωία. Ξέρατε όμως ότι υπάρχει και ένας συσχετισμός ανάμεσα στην ευτυχία του ενός συντρόφου και την υγεία του άλλου;

Με βάση την ιδέα ότι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος είναι συχνά ένας υγιής άνθρωπος οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο διερεύνησαν κατά πόσο μια ευτυχισμένη στάση ζωής μπορεί να επηρεάσει θετικά τις σχέσεις.

Αφού μελέτησαν 2,000 ζευγάρια βρήκαν ότι οι άνθρωποι με ευτυχισμένους συντρόφους ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν καλύτερη συνολική κατάσταση υγείας μαρκοπρόθεσμα, πέρα και πάνω από τη δική τους ευτυχία.

Μια εξήγηση για αυτή την διαπίστωση είναι ότι ένας ευτυχισμένος σύντροφος προσφέρει περισσότερη φροντίδα στον/στην σύντροφό του, ενώ αυτός που δεν είναι ικανοποιημένος εστιάζει περισσότερο στις δικές του ανάγκες. Επίσης ένας ευτυχισμένος σύντροφος, ειδικά κάποιος που ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής,  που περιλαμβάνει τακτική άσκηση και έξυπνες επιλογές φαγητού είναι πιο πιθανό να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για τον/την σύντροφό του να ακολουθήσει το παράδειγμά του, με σημαντικό όφελος για την υγεία του. Επίσης ο ευτυχισμένος σύντροφος είναι πιο πιθανό να έχει λιγότερες απαιτήσεις από τον σύντροφό του, γεγονός που σημαίνει ότι εκείνος υφίσταται λιγότερες πιέσεις οπότε δεν αναζητά εκτόνωση σε ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως η κατανάλωση αλκοόλ.

Με ποιο τρόπο μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα πιο ευτυχισμένο περιβάλλον για τον σύντροφό του; Ίσως είναι πιο εύκολο από ότι φαντάζεστε. Η έκφραση τρυφερότητας (με αγκαλιές, φιλιά, λόγια και αγγίγματα) είναι αρκετή για να νιώσει ο σύντροφος καλύτερα και να τροφοδοτηθεί το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή.