Μια νέα ιατρική συσκευή που σχεδίασαν ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου και μιμείται τα αποτελέσματα της κλασσικής Βαριατρικής παράγει εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την διαχείριση του σωματικού βάρους, της λιπώδους διήθησης του ήπατος και του διαβήτη.

Όπως προκύπτει από σχετικό άρθρο του EBioMedicine, η συσκευή Sleeveballoon, όπως την ονόμασαν, συνδυάζει δύο βαριατρικές τεχνικές: το «μανίκι» και το «μπαλονάκι» και εισάγεται στο αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου υπό συνθήκες γενικής αναισθησίας. Το Sleeveballoon δεν είναι μόνιμο, καθώς μπορεί να αφαιρεθεί μετά από έξι έως 12 μήνες.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές συνέκριναν το Sleeveballoon με την παραδοσιακή βαριατρική σε 30 τρωκτικά που είχαν ακολουθήσει διατροφή με πολλά λιπαρά. Τα αποτελέσματα των δύο προσεγγίσεων ήταν συγκρίσιμα ενώ με τη νέα συσκευή μειώθηκε κατά 60% η προσλαμβανόμενη ποσότητα τροφής και σημειώθηκε 57% μείωση της λιπώδους μάζας. Αναφορικά με τον διαβήτη, τα αποτελέσματα ήταν εξίσου εντυπωσιακά μειώνοντας τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα κατά 65%.

«Το γαστρικό bypass είναι μια πολύ αποτελεσματική βαριατρική τεχνική στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας και του διαβήτη. Αλλά οι κατάλληλοι ασθενείς είναι λίγοι και μόνο το 1% αυτών τελικά υποβάλλεται στην επέμβαση και ενώ οι περισσότεροι προτιμούν λιγότερο επεμβατικές τεχνικές», εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Geltrude Mingrone.

«Τα μεταβολικά αποτελέσματα του Sleeveballoon είναι όμοια με αυτά του γαστρικού bypass αλλά έχει διακριτά πλεονεκτήματα έναντι των κλασσικών βαριατρικών τεχνικών. Τόσο η ευαισθησία όσο και η καρδιακή λειτουργία των πειραματόζωων βελτιώθηκε. Ωστόσο, ενώ το γαστρικό bypass προκαλεί ταχεία αύξηση της μεταγευματικής γλυκόζης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία, το Sleeveballoon προκαλεί επιβραδύνει την πέψη συντελώντας σε σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε έλεγχο της όρεξης και της πείνας, κάνοντας το άτομο να αισθάνεται πληρότητα για περισσότερο χρόνο και να χάνει σταδιακά βάρος», συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Το Sleeveballoon δεν είναι μόνιμο, καθώς μπορεί να αφαιρεθεί μετά από έξι έως 12 μήνες.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να δοκιμάσουν τη συσκευή περαιτέρω ώστε να δουν αν μπορούν να εμποδίσουν την υποτροπή, δηλαδή την επανεμφάνιση του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου δύο δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ 500 εκατομμύρια πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και δύο δισεκατομμύρια από λιπώδη ηπατοπάθεια.