Πολλοί υγιείς άνθρωποι συνηθίζουν να λαμβάνουν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμινών B, προκειμένου να νιώθουν ασφαλείς, σκεπτόμενοι ότι είναι κάτι καλό για την υγεία τους.

Ωστόσο, η υψηλή δοσολογία δεν ενισχύει τις επιδράσεις της βιταμίνης στην υγεία των ανθρώπων που δεν έχουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι ένα άτομο θα πρέπει να λαμβάνει τέτοια συμπληρώματα μόνο στην περίπτωση που έχει έλλειψη βιταμίνης B.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, μάλιστα, δείχνει ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν υψηλές δόσεις βιταμίνης B6 σε συνδυασμό με υψηλές δόσεις B12 έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο.

Ο καθηγητής Haakon E. Meyer και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα από την Αμερικανική Μελέτη Υγείας Νοσοκόμων, στην οποία συμμετείχαν 75.000 γυναίκες

Τα δεδομένα αυτής της μελέτης κοόρτης συλλέχθηκαν σε μια περίοδο περισσότερων από 30 χρόνων, με τις συμμετέχουσες να αναφέρουν τακτικά τη διατροφή τους και τα συμπληρώματα διατροφής που λάμβαναν.

«Η μελέτη αυτή μπορεί να αφορά και άλλους πληθυσμούς, όπως αυτόν της Νορβηγίας, παρόλο που οι Αμερικανίδες χρησιμοποιούν πολλά περισσότερα συμπληρώματα από τους πολίτες άλλων χωρών. Είναι κάτι που αντιληφθήκαμε όταν αναλύσαμε ξανά δεδομένα από δύο μεγάλες νορβηγικές μελέτες του 2017, στις οποίες οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε υψηλές δόσεις βιταμίνης B είτε εικονικό φάρμακο», σημειώνει ο Δρ. Meyer.

Το εντυπωσιακό, όπως φαίνεται, είναι ότι οι άνθρωποι που έλαβαν υψηλές δόσεις βιταμίνης B6 και B12 συνδυαστικά, είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο κατάγματος στα ισχία, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και σε αυτή τη νέα αμερικανική μελέτη.