Οι παντρεμένοι όχι μόνο ζουν περισσότερο από τους εργένηδες, αλλά η ψαλίδα ανάμεσα στις δυο ομάδες του πληθυσμού έχει μεγαλώσει υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Το ποσοστό θνησιμότητας των παντρεμένων, προσαρμοσμένο για τον παράγοντα της ηλικίας, μειώθηκε κατά 7% μεταξύ του 2010 και του 2017 σύμφωνα με νέα έρευνα από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ (National Center for Health Statistics, NCHS).

«Το ποσοστό θνησιμότητας παντρεμένων όχι μόνο είναι χαμηλότερο, αλλά είναι και πιο μειωμένο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα» σχολίασε η  επικεφαλής ερευνήτρια Sally Curtin, στατιστικολόγος του NCHS.

Σύμφωνα με την νέα έρευνα το ποσοστό θνησιμότητας όσων δεν παντρεύτηκαν ποτέ μειώθηκε μόνο κατά 2%, για τους άνδρες και κατά 3% για τις γυναίκες, ενώ των διαζευγμένων ανδρών και γυναικών δεν μεταβλήθηκε.

Σε χειρότερη μοίρα είναι οι χήροι άνδρες, των οποίων το ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε κατά 6%, ενώ των χήρων γυναικών κατά 5%. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι χήροι έχουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας συγκριτικά με όλες τις άλλες ομάδες.

Οι παντρεμένοι άνδρες είχαν προσαρμοσμένο για την ηλικία ποσοστό θανάτου 943 ατόμων στα 100,000 συγκριτικά με τους χήρους που είχαν 2.239 άτομα ανά 100,000. Τα αντίστοιχα νούμερα για τους διαζευγμένους ήταν 1.773 και 1.735 για τους εργένηδες.

Σε ό,τι αφορά τις παντρεμένες γυναίκες το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται σε 569 ανά 100,000 άτομα, δυόμισι φορές χαμηλότερο από εκείνο των χήρων (1.482 ανά 100,000 άτομα). Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις διαζευγμένες ήταν 1.096 και τις ανύπαντρες 1.166.

Για μια ακόμη φορά η εξήγηση των ειδικών για αυτό το φαινόμενο αποδίδεται στη συντροφικότητα, τη φροντίδα και το ενδιαφέρον μεταξύ των δυο συζύγων το οποίο μεταφράζεται και σε καλύτερη φροντίδα και παρακολούθηση της υγείας, αλλά και πιο ποιοτικά γεύματα και πιο υγιεινές συνήθειες ζωής.