Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει και εντοπίζει περισσότερους από 20 τύπους καρκίνου με υψηλό βαθμό ακρίβειας σύμφωνα με νέα μελέτη

Το τεστ ανιχνεύει μοτίβα μεθυλύωσης σχετιζόμενα με τον καρκίνο σε ελεύθερο DNA αίματος και έχει υψηλό βαθμό ακρίβειας όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber που παρουσίασαν τα τα αποτελέσματα μιας πολυκεντρικής μελέτης στο πλαίσιο του φετινού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO).

Το τεστ χρησιμοποιεί τεχνολογία αλληλούχισης νέας γενιάς που ανιχνεύει το DNA για μικρές χημικές σημάνσεις-ετικέτες (μεθυλύωση) που επηρεάζουν το αν τα γονίδια είναι ενεργά ή όχι. Όταν το τεστ δοκιμάστηκε σε 3.600 δείγματα αίματος – προερχόμενα από υγιείς και καρκινοπαθείς εθελοντές – κατάφερε να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια και με ελάχιστα ψευδώς θετικά αποτελέσματα, τα καρκινικά σήματα από τα δείγματα των καρκινοπαθών, καθώς και τον ιστό προέλευσης του καρκίνου.

Το νέο τεστ ανιχνεύει το DNA που τα καρκινικά  κύτταρα αποβάλλουν στην κυκλοφορία του αίματος όταν πεθάνουν. Σε αντίθεση με τις υγρές βιοψίες που ανιχνεύουν γενετικές μεταλλάξεις ή άλλες σχετιζόμενες με τον καρκίνο αλλαγές στο DNA η νέα αυτή τεχνολογία εστιάζει σε τροποποιήσεις του DNA που είναι γνωστές ως μεθυλομάδες – πρόκειται για χημικές μονάδες που προσδένονται στο DNA και ελέγξουν ποια γονίδια είναι ενεργά και ποια όχι. Ανώμαλα μοτίβα μεθυλύωσης σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι περισσότερο ενδεικτικά καρκίνου – και συγκεκριμένου τύπου καρκίνου – συγκριτικά με τις μεταλλάξεις. Το νέο τεστ ουσιαστικά ανιχνεύει τμήματα του γονιδιώματος όπου εντοπίζονται ανώμαλα μοτίβα μεθυλύωσης στα καρκινικά κύτταρα.

«Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας αποδεικνύουν ότι αυτή η μέθοδος είναι εφαρμόσιμη για την διάγνωση του καρκίνου» σχολίασε ο κύριος συγγραφέας Δρ. Geoffrey Oxnard.

Στο πλαίσο της έρευνας αναλύθηκε 3.583 δείγματα αίματος εκ των οποίων τα 1.530 από ασθενείς με καρκίνο και συγκεκριμένα από περισσότερους από 20 τύπους καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του καρκίνος μαστού με αρνητικούς ορμονικούς υποδοχείς, καρκίνου παχέος εντέρου, οισοφάγου, ουροδόχου κύστης, γαστρικού, κεφαλής τραχήλου, λεμφοειδούς λευχαιμίας, πολλαπλού μυελώματος, καρκίνου του ωοηκών του παγκρέατος.

Η συνολική ακρίβεια του τεστ ήταν 99,4% εννοώντας ότι 0,6% των αποτελεσμάτων ήταν ψευδώς θετικά. Η ευαισθησία της διάγνωσης των προκαθορισμένων υψηλής θνησιμότητας καρκίνωνς ήταν 76%. Η δε ευαισθησία του τεστ μέσα σε αυτή την υποομάδα ασθενών ήταν 32% για ασθενείς καρκίνο σταδίου Ι, 76% για εκείνους με καρκίνο σταδίου ΙΙ, 85% για εκείνους με καρκίνο σταδίου ΙΙΙ και 93% για τους ασθενείς με καρκίνο σταδίου ΙV.

Η ευαισθησία ανίχνευσης σε όλους τους τύπους καρκίνου ήταν 55%, με παρόμοιες αυξήσεις στην ανίχνευση ανά στάδιο. Για το 97% των δειγμάτων που αφορούσαν ανίχνευση του πάσχοντος ιστού το τεστ εντόπισε σωστά το όργανο ή τον ιστό προέλευσης στο 89% των περιπτώσεων.

Η έγκαιρη διάγνωση ακόμη και ενός μέτριου ποσοστού συχνών καρκίνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη παροχή θεραπείας για πολλούς ασθενείς, εφόσον το τεστ ήταν σε χρήση σχολίασε ο Δρ. Oxnard.