Μία πρωτεΐνη που θα μπορούσε να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση και για καρκίνο μαστού εντόπισαν ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης GRK4 με την υπέρταση. Τώρα στη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας για την υπέρταση στη Νέα Ορλεάνη φάνηκε πως η πρωτεΐνη βρισκόταν και σε κύτταρα καρκίνου του μαστού αλλά όχι σε υγιή κύτταρα του μαστού.

«Ο καρκίνος και η υπέρταση έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Δρ. Wei Yue. «Προηγούμενες εργαστηριακές έρευνες είχαν δείξει ότι η πρωτεΐνη GRK4 ρυθμίζεται από το ογκογονίδιο c-Myc, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο σε αρκετούς καρκίνους συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού. Αυτό μας οδηγεί στην υπόθεση ότι η GRK4 θα μπορούσε να είναι ένας σύνδεσμος».

Σχεδόν οι μισοί από τους ενήλικες με υπέρταση είναι γυναίκες. Μετά τα 65 τους χρόνια, οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση συγκριτικά με τους άνδρες. Η εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά χάπια και η εμμηνόπαυση αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης η οποία αν μείνει χωρίς αγωγή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και απώλεια όρασης.

Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού αποτελεί τον πιο κοινό καρκίνο στο γυναικείο φύλο και τη δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο.

«Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καρκίνος του μαστού είναι αυξημένος στις γυναίκες με υπέρταση, αυτή η μελέτη προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο στην ήδη υπάρχουσα γνώση δείχνοντας τους υποκείμενους μοριακούς μηχανισμούς αυτής της σχέσης», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ. Vesna D. Garovic.

«Τα συμπεράσματά μας ενδέχεται να μην εφαρμόζονται σε όλους τους τύπους καρκίνου του μαστού», δήλωσε η Δρ. Yue καθώς η μελέτη εξέτασε την πρωτεΐνη GRK4 σε δύο συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του μαστού.

«Η δημιουργία ενός φαρμάκου που θα στοχεύει την πρωτεΐνη GRK4 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύει τους ασθενείς με υπέρταση και καρκίνο του μαστού».