Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν σε δείγματα κοπράνων υγιών εθελοντών σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

Τα μικροπλαστικά είναι πολύ μικρά κομμάτια πλαστικών που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Δεν είναι συγκεκριμένο είδος πλαστικού, αλλά κάθε είδους πλαστικού κομματιού που έχει μήκος λιγότερο από πέντε χιλιοστά, σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Ο Δρ. Philipp Schwabl από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μία σειρά ερευνών όπου οχτώ υγιείς εθελοντές ηλικίας 33-65 ετών έκαναν μία συγκεκριμένη δίαιτα. Οι ερευνητές λάμβαναν δείγμα από τους εθελοντές και το ανέλυαν εξετάζοντας αν υπήρχαν ίχνη των δέκα πιο κοινών τύπων μικροπλαστικών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν ήταν θετικά για μικροπλαστικά. Ανά 10γ ρ. δείγματος εντοπίζονταν κατά μέσο όρο 20 κομμάτια μικροπλαστικών. Συνολικά εντοπίστηκαν εννέα τύποι πλαστικού. Τα πιο συχνά ήταν το πολυπροπυλένιο και πολυεθυλαίνιο.

«Αυτή η μικρή σειρά ερευνών έδειξε ότι διάφορα μικροπλαστικά υπήρχαν σε όλα τα δείγματα. Είναι απαραίτητο να διεξαχθούν μεγαλύτερες μελέτες για να επικυρώσουν αυτά τα ευρήματα. Η έρευνα για την προέλευση των μικροπλαστικών που προσλαμβάνονται από τους ανθρώπους και οι επιδράσεις τους είναι επιβεβλημένη.