Μια διατροφή πλούσια σε υγιεινές φυτικές τροφές σχετίζεται με την παρουσία και την αφθονία συγκεκριμένων μικροβίων του στομάχου που επίσης σχετίζονται με έναν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές νόσοι σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης διεθνούς κλίμακας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.

Η έρευνα καταδεικνύει έναν ξεκάθαρο συσχετισμό ανάμεσα σε συγκεκριμένα είδη μικροβίων του εντέρου, φαγητά και τρόφιμα και τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων συχνών νόσων επισημαίνει ο Δρ Chan γαστρεντερολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές προσδοκούν ότι τα αποτελέσματα της μεταγενομικής έρευνας PREDICT 1 (Personalized Responses to Dietary Composition Trial 1) θα συμβάλλουν στον σχεδιασμό της προσωποποιημένης διατροφής με σκοπό την θωράκιση της υγείας και την αποφυγή σοβαρών νόσων.

Στα δυνατά σημεία της έρευνας ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων – πάνω από 1100 στην Βρετανία και τις ΗΠΑ. Συλλέχθηκαν στοιχεία μικροβιώματος, διατροφικών συνηθειών και καρδιομεταβολικών δεικτών.

Οι ερευνητές επεξηγούν ότι όταν τρώμε πέρα από το σώμα μας, τρέφουμε και τα τρισεκατομμύρια μικρόβια που διαβιούν στο έντερό μας.

Επί παραδείγματι ένα μικροβίωμα πλούσιο σε Prevotella copri και Blastocystis συσχετίστηκε με τη διατήρηση σταθερού σακχάρου αίματος μεταγευματικά. Άλλα είδη μικροβίων συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα μεταγευματικά και με δείκτες φλεγμονής.

Οι συσχετισμοί ήταν τόσο ισχυροί που οι ερευνητές εκτιμούν ότι βάσει δεδομένων μικροβιώματος μπορεί να εκτιμηθεί ο καρδιομεταβολικός κίνδυνος σε ανθρώπους χωρίς συμπτώματα.

Με απλά λόγια το μικροβίωμα του εντέρου θα αποκαλύπτει αν κινδυνεύουμε από έμφραγμα ή διαβήτη πολύ πριν κάποια εξέταση αίματος δείξει υψηλές τιμές χοληστερόλης ή σακχάρου.

Η ανάλυση των ειδικών έδειξε μεγάλες και ξεκάθαρες ομάδες καλών και κακών μικροβίων άμεσα εμπλεκόμενων με την υγεία μας.

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης: Εννέα παράγοντες κινδύνου – Δείτε πόσο κινδυνεύετε

Σακχαρώδης Διαβήτης: Ο απρόσμενος παράγοντας που αυξάνει κατά 38% τον κίνδυνο νόσου