Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιο πόνο (πόνο που επιμένει περισσότερο από τρεις ή ακόμη και έξι μήνες από την έναρξη της νόσου) ενδεχομένως να έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους δεν υποφέρουν από χρόνιο πόνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Pain Medicine.

Από το 2001 έως και το 2005, οι ερευνητές εντόπισαν 17.614 ανθρώπους από την Ταϊβάν, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν παυσίπονα χάπια για τουλάχιστον τρεις μήνες. Οι πιο συνήθεις αιτίες πόνου ήταν οι παθήσεις στη σπονδυλική στήλη, η αρθρίτιδα και ο πονοκέφαλος. Τα παυσίπονα περιελάμβαναν τόσο φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή όσο και συνταγογραφούμενα οπιοειδή. Για την ομάδα σύγκρισης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 35.228 ανθρώπους χωρίς χρόνιο πόνο, οι οποίοι αντιστοιχίστηκαν κατά ηλικία και φύλο με αυτούς της πρώτης ομάδας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, η οποία διήρκησε έως το 2015, οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο ήταν 20% πιο πιθανό να υποστούν έμφραγμα και 30% πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους δεν έπασχαν από το σύνδρομο. Σημειώνεται ότι οι ερευνητές προσάρμοσαν τα αποτελέσματα για διαβήτη και άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τι θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή τη σύνδεση; Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο πόνος ενδεχομένως να σχετίζεται ή να πυροδοτεί έναν αριθμό παραγόντων που συνδέονται με την κακή καρδιακή υγεία, μεταξύ των οποίων βρίσκεται το στρες, η μειωμένη ικανότητα άσκησης, ο κακός ύπνος και η κατάθλιψη.

Διαβάστε επίσης

Υπέρταση: Έτσι θα μειώσετε κατά 50% τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Χρόνιος πόνος: Ποιο σημείο του σώματος κρύβει το μυστικό για την αντιμετώπισή του

Στεφανιαία νόσος: Όλα όσα (πρέπει να) αλλάζουν στη ζωή μετά το έμφραγμα