Την ίδρυση της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, με στόχο να παρέχει σειρά σεμιναρίων που θα στοχεύουν στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση των επιστημόνων υγείας σχετικά με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής και τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, αλλά και τη δημιουργία κουλτούρας κλινικών μελετών σε κυβερνητικούς φορείς, αρχές υγείας και ασθενείς.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Καθηγητήςκ. Δημήτριο Μπούμπα «στόχος της Ακαδημίας είναι η εκπαίδευση και πιστοποίηση των συμμετεχόντων στην GCP, προάγοντας την επιστήμη, την αξία των κλινικών μελετών, τη συνεργασία ανάμεσα στους συμμετέχοντες και την υψηλή απόδοση και ποιότητα των κλινικών μελετών».

Κάθε χρόνο, περίπου 20 επιλεγμένοι ερευνητές στην Ιατρική θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί ως ερευνητές και συντονιστές σε κλινικές δοκιμές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη απόδοση στις τρέχουσες δοκιμές (υψηλότερος αριθμός και ρυθμός ένταξης ασθενών στην μελέτη, καλύτερη ποιότητα δεδομένων, κλπ) και επίσης θα καταστήσει τα ερευνητικά κέντρα πιο ελκυστικά για πολυεθνικά κλινικά προγράμματα.

Τα οφέλη της κλινικής έρευνας θα είναι πολλαπλά για ασθενείς – οι οποίοι θα μπορούν να έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε νέες θεραπείες, – για επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας – οι οποίοι θα αποκτήσουν βαθύτερη γνώση στη διαχείριση κλινικών μελετών και μεγαλύτερη εμπειρία στις νέες θεραπευτικές επιλογές  – και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με εισροή εσόδων ειδικά για την κάλυψη αναγκών πρακτικής άσκησης και διαμονής (δεδομένου ότι 15% του προϋπολογισμού κλινικών δοκιμών αποδίδεται σε νοσοκομεία και 5% αποδίδεται στους ειδικούς λογαριασμούς για ταμεία Ε&Α των Περιφερειακών Αρχών Υγείας).

Στην διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, κατά τον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημείωσε ότι «είναι μια σημαντική μέρα για τις κλινικές μελέτες στη χώρα μας, η ίδρυση αυτής της Ακαδημίας. Κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει ότι η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή κλινικών μελετών. Μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε στην περιοχή και σε όλη την Ευρώπη και κυρίως αυτό μπορεί να γίνει διότι διαθέτουμε αξιόλογο ιατρικό προσωπικό, έχουμε τεράστια εμπειρία, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς να το κάνουμε. Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι μαζί η επιστημονική κοινότητα, η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών και οι φαρμακευτικές εταιρείες, μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτή τη συνέργεια, προκειμένου να δώσουμε ώθηση στο κομμάτι των κλινικών μελετών. Θέλουμε μαζί να πρωταγωνιστήσουμε στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Δημήτριος Φιλίππου καλωσόρισε την πρωτοβουλία και σημείωσε ότι «η διενέργεια των κλινικών μελετών είναι ο μόνος δρόμος για τη διεύρυνση, ανάπτυξη και κυκλοφορία καινοτόμων και αποτελεσματικών προϊόντων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την πρόληψη των ασθενειών. Η αξία των κλινικών μελετών είναι τεράστια, τόσο για τους ασθενείς για τους οποίους διασφαλίζει την πρώιμη πρόσβαση σε νέες θεραπείες, όσο και για τους  γιατρούς και επαγγελματίες υγείας που διαχειρίζονται αυτές τις θεραπείες. Τεράστια, επίσης είναι και τα έσοδα στο σύστημα υγείας, με πολλαπλά οφέλη. Έσοδα τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για τον εξοπλισμό κλινικών, είτε για την πρόσληψη προσωπικού, είτε για τη χρηματοδότηση της έρευνας. Στον ΕΟΦ, αναγνωρίζουμε τα οφέλη που προκύπτουν και φροντίσαμε ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες  και να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος για τον έλεγχο και έγκριση των κλινικών μελετών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός φιλικότερου πλαισίου αντιμετώπισης, που οδήγησε σε αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον για την έρευνα και τις κλινικές μελέτες στη χώρα μας. Θεωρούμε λοιπόν αυτή την προσπάθεια που ξεκινά σήμερα ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική στην εκπαίδευση των ιατρών σε κομβικά θέματα των κλινικών μελετών. Σε αυτή την προσπάθειά σας ο ΕΟΦ θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης».