Το περιεχόμενο των νέων συμβάσεων των γιατρών ειδικοτήτων (πλην παθολόγων, γενικών γιατρών, παιδιάτρων) με τον ΕΟΠΥΥ ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του προεδρείου της Ένωσής τους (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, κ. Σταμάτη Βαρδαρό.

Μια συνάντηση που δεν είχε κάποιο άμεσο αποτέλεσμα, καθώς από την πλευρά των γιατρών κατατέθηκαν προτάσεις και ενστάσεις ως προς τα σχεδιαζόμενα από το υπουργείο Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με τον αναπληρωτή γραμματέα να δηλώνει πως θα επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών επισήμαναν στον κ. Βαρδαρό πως η έλλειψη διαπραγμάτευσης στην κατάρτιση της αντίστοιχης σύμβασης των παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων, είχε ολέθρια αποτελέσματα ως προς την αποδοχή τη, καθώς «χάθηκαν» περίπου 2.500 συμβάσεις και εκατομμύρια ραντεβού για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Για αυτόν τον λόγο, η αντιπροσωπεία της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, επανέλαβε το αίτημα της για επαναφορά των συμβάσεων με τις ιατρικές ειδικότητες που διακόπηκαν μονομερώς τον Ιούλιο 2018.

Οι προτάσεις και οι ενστάσεις που εκφράστηκαν από τους γιατρούς έχουν ως εξής:

Αναφορικά με τη διάθεση 80 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, για τις συμβάσεις με τους γιατρούς ειδικοτήτων, οι γιατροί σημείωσαν πως για την κατανομή του προϋπολογισμού κατά περιοχή και κατά ειδικότητα, δεν παρουσιάστηκε κάποιο κριτήριο διανομής. Κι επίσης διευκρίνισαν πως η λειτουργία του ομαδικού μηνιαίου πλαφόν δωρεάν επισκέψεων, ανά περιοχή και ειδικότητα, δημιουργεί συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού που μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς τεχνητής ζήτησης, να αποβούν σε βάρος της βιωσιμότητας κάποιων ιατρείων και της ορθολογικής διανομής των επισκέψεων στον πληθυσμό.

Η ανοιχτή σύμβαση την οποία προκρίνει το υπουργείο Υγείας μπορεί να προκαλέσει ελαχιστοποίηση του μεριδίου συμμετοχής του εκάστοτε συμβεβλημένου και να απαξιώσει το ενδιαφέρον των ιατρών.

Τόνισαν πως η ρύθμιση των ραντεβού πρέπει να ελέγχεται από τον γιατρό.

Επανέλαβαν πως η αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση είναι ο μόνος αποδεκτός τρόπος αποζημίωσης και πρέπει να συνοδεύεται με δήλωση των διαθέσιμων ωρών του ιατρείου προς τον ΕΟΠΥΥ ανά εβδομάδα και όχι αποκλειστικού ωραρίου.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες για το εάν έχει εξαντληθεί το εβδομαδιαίο πλαφόν δωρεάν επισκέψεων.

Η προτεινόμενη ακέραιη αποζημίωση στο 100% των ιατρικών πράξεων (και όχι 60% της αυτο-παραπομπής) σε περιστατικά που φέρουν παραπεμπτικό από οικογενειακό ιατρό, πρέπει να αποζημιώνεται χωρίς κούρεμα clawback από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό ιατρικών πράξεων.
Η κατάρτιση τιμοκαταλόγου αποζημίωσης ιατρικών πράξεων σε ιδιωτικό ιατρείο αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία και σε σχετικές δικαστικές αποφάσεις.