Οι περισσότεροι που ξεκινούν δίαιτα παρατηρούν ότι την πρώτη εβδομάδα, ίσως και τις αμέσως επόμενες, τα κιλά χάνονται γρηγορότερα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας είναι «προγραμματισμένο» έτσι ώστε μόλις αντιλαμβάνεται ότι υποσιτίζεται, αρχίζει να καίει περισσότερο μυικό ιστό και λιγότερο λίπος.

Έτσι, στην αρχή η ζυγαριά σας ανταμείβει περισσότερο μεν, αλλά στην ουσία αυτό συμβαίνει λόγω της απώλειας νερού, γλυκογόνου και μυικού ιστού και όχι επειδή χάνετε το «κακό» λίπος.

Αρκεί να πούμε ότι από τα πρώτα κιλά που χάνετε μόνο το 25% είναι λίπος. Για αυτό και πρέπει να αποφεύγετε τις συχνές δίαιτες που οδηγούν στην όλο και μεγαλύτερη απώλεια της μυικής σας μάζας, μια και οι μύες είναι το πρώτο «θύμα» της δίαιτας.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι σε κάθε περίπτωση σας συμφέρει να έχετε ένα μυώδες και όχι ένα πλαδαρό σώμα – ακόμη και με τα ίδια κιλά – επειδή ο μυικός ιστός έχει την ιδιότητα να «καίει» περισσότερες θερμίδες από το λιπώδη ιστό.

Γιατί μετά την αρχική απώλεια βάρους μειώνεται ο ρυθμός αδυνατίσματος;
Αυτό συμβαίνει επειδή μετά τα πρώτα κιλά που χάνονται, ο οργανισμός αρχίζει να αντιστέκεται στη περαιτέρω μείωση του βάρους.

Ένας ακόμη λόγος του μειωμένου ρυθμού απώλειας βάρους είναι ότι επιτέλους το σώμα σας αρχίζει να καίει το λίπος, το οποίο, όπως ήδη ειπώθηκε παραπάνω, καίγεται με αργό ρυθμό. Ωστόσο, μπορείτε να επισπεύσετε και πάλι τον ρυθμό απώλειας βάρους.  Το μυστικό δεν είναι να μειώσετε κι άλλο τις ποσότητες που τρώτε, αλλά να ασχοληθείτε με μια φυσική δραστηριότητα.

Με αυτό τον τρόπο αυξάνετε τις θερμίδες που καίτε μέσω της άσκησης. Παράλληλα τονώνετε το μυικό σας σύστημα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι θερμίδες που καίει το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας.