Μία νέα μελέτη δείχνει ότι η έλλειψη πρωτεϊνών από τη διατροφή του πατέρα επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του και κατά συνέπεια θα μπορούσε να επηρεάσει την μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή υγεία του απογόνου του.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, που διενεργήθηκε από ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Nottingham και δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology, οι ερευνητές τάισαν αρσενικά ποντίκια με κακής ποιότητας διατροφή χαμηλών πρωτεϊνών, η οποία έβλαψε τον τρόπο λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων των απογόνων τους, φαινόμενο που αποτελεί παράγοντα πρόβλεψης καρδιακών παθήσεων.

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η διατροφή και η συνολική κατάσταση της μητέρας την περίοδο της σύλληψης μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού και συχνά οδηγεί σε καρδιαγγειακή δυσλειτουργία και μεταβολικές παθήσεις αργότερα στη ζωή. Ωστόσο, λίγες είναι οι έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της διατροφής του πατέρα και τις επιδράσεις που μπορεί αυτή να έχει στην καρδιαγγειακή υγεία του απογόνου του.
Η νέα αυτή μελέτη, λοιπόν, γεφυρώνει αυτό το χάσμα, χρησιμοποιώντας ζωικά μοντέλα για να διερευνήσει τη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή υγεία των απογόνων των αρσενικών που τρέφονται με κακής ποιότητας διατροφή, χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Τα ποντίκια ακολούθησαν μια ελεγχόμενη διατροφή με φυσιολογική ποσότητα πρωτεϊνών (18%) ή χαμηλή ποσότητα πρωτεϊνών (9%) για τουλάχιστον επτά εβδομάδες πριν από τη σύλληψη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χαμηλής ποιότητας διατροφή ενδεχομένως να τροποποίησε τις γενετικές πληροφορίες που μεταφέρονται με το σπέρμα, πράγμα το οποίο με τη σειρά του άλλαξε και τον τρόπο που σχηματίζονται τα αιμοφόρα αγγεία στο υπό ανάπτυξη έμβρυο, επηρεάζοντας έτσι την καρδιαγγειακή λειτουργία του απογόνου.

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι το υγρό μέσα στο οποίο μεταφέρεται το σπέρμα, το σπερματικό πλάσμα, επηρέαζε εξίσου την καρδιαγγειακή υγεία του απογόνου.
Ο Δρ. Adam Watkins, επίκουρος καθηγητής Αναπαραγωγικής Βιολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης τόνισε: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι μια διατροφή χαμηλής ποιότητας και περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες από την πλευρά του πατέρα μπορεί να τροποποιήσει τις γενετικές πληροφορίες που μεταφέρονται με το σπέρμα ή τη σύνθεση του σπερματικού πλάσματος. Με λίγα λόγια, η διατροφή του πατέρα την περίοδο της σύλληψης ίσως να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται τα αιμοφόρα αγγεία, πράγμα που με τη σειρά του οδηγεί σε μόνιμες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα τα σχεδόν ‘προγραμματισμένα’ προβλήματα στην καρδιαγγειακή υγεία του απογόνου».

Η τελευταία αυτή έρευνα είναι συνέχεια μιας προηγούμενης μελέτης της επιστημονικής ομάδας που εξέταζε τις επιπτώσεις της διατροφής χαμηλών πρωτεϊνών του πατέρα στην μακροπρόθεσμη μεταβολική υγεία του απογόνου και είχε δημοσιευθεί στο PNAS.