Η βιταμίνη Α έχει δύο μορφές. Απαντάται ως ρετινόλη σε ζωικές τροφές και ως β-καροτένιο στα φυτά. Το β-καροτένιο των φυτών μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μέσα στο σώμα μας.
Η αποθήκη της βιταμίνης Α στον οργανισμό είναι το ήπαρ, γι’ αυτό και η κυριότερη πηγή της είναι το συκώτι διαφόρων ζώων.  Από την άλλη μεριά τροφές φυτικής προέλευσης πλούσιες στη συγκεκριμένη βιταμίνη είναι τα λαχανικά με σκούρο πράσινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα, η γλυκοπατάτα, το σπανάκι, ο αρακάς, τα χόρτα, τα πράσα και η κόκκινη πιπεριά. Μάλιστα για την καλύτερη απορρόφησή της από τον οργανισμό συνιστάται όταν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια βιταμίνη Α , να τα συνοδεύουμε με πηγές λιπαρών π.χ. ελαιόλαδο.

Σε περιπτώσεις ανεπαρκούς πρόσληψης βιταμίνης Α, κάτι που μπορεί να παρατηρηθεί σε περιπτώσεις υποσιτισμού, έχουν παρατηρηθεί σοβαρές επιπτώσεις, όπως δυσκολία όρασης στο σκοτάδι, ξηροφθαλμία, αλλά και ευαισθησία σε μολύνσεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος και συχνή κόπωση.
Από την άλλη μεριά η υπερβολική πρόσληψή της μπορεί να προκαλέσει υπερβιταμίνωση, με συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό, ξηρότητα δέρματος, ούλα που αιμορραγούν, ζαλάδα, θολή όραση και σύγχυση ή και σοβαρότερα προβλήματα υγείας (βλάβες στο ήπαρ).

Αν και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, η υπερβιταμίνωση είναι σπάνια, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί σε περίπτωση συστηματικής κατανάλωσης πολλών τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Α, όπως το συκώτι (ή σε κατάχρηση συμπληρωμάτων). Από την άλλη μεριά η υπερκατανάλωση β-καροτένιου δεν εγκυμονεί κινδύνους πέρα από το ενδεχόμενο το δέρμα να αποκτήσει μια κιτρινωπή χροιά.